STA, 23. 9. 2020

V ljubljanski Drami satirična drama Matjaža Zupančiča na temo nacizma

V ljubljanski Drami bodo v petek in soboto krstno uprizorili avtorski projekt Matjaža Zupančiča Nova rasa. Predstava, ki vključuje prvine satirične drame, grozljivke, kabareta in črne komedije, ponuja Zupančičevo satirično obravnavo nacizma, ki ga poskuša osvetliti s pomočjo dveh konceptov: ideologije čiste rase in pojma izrojene umetnosti.
:
:

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot je na novinarski konferenci pojasnil avtor in režiser predstave, je pojem izrojene umetnosti služil kot naslov sramotilne razstave modernistične umetnosti leta 1937. S tem pojmom so nacisti opisovali vsa moderna dela, ki niso bila v skladu z nacionalsocialistično propagando.

"Od tu naprej smo šli v čisto fikcijo, ki v sebi nosi elemente politične satire, črne komedije, grozljivke in kabareta, pri čemer so to vse zidarski odri, ki ti pomagajo boljše razumeti, kaj počneš na odru in na koncu odpadejo in se zlijejo v neko novo celoto," je povedal režiser. "Ta fikcija je rahlo nora, ker tudi svet, v katerim živim, doživljam kot tak", je dodal in pojasnil, da ravno v tem vidi sodobnost te predstave.

V predstavi igra pet igralcev, ki jih je Zupančič sam predlagal ravnatelju SNG Drama Ljubljana Igorju Samoborju, kar po besedah slednjega ni ravno praksa. Tako v uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković.

Dramaturginja predstave Darja Dominkuš je povedala, da je v središču zgodbe Adolf Hitler (Gregor Baković), ob njem pa še štiri fiktivne osebe, "ki delajo za tretji rajh". Vsebinsko pa predstava ponuja svojevrstno analizo nacizma, fašizma, državnega nasilja in sovražnega govora. Odpira vprašanje, kaj se zgodi, ko ta postane povsem normalen, je pojasnila dramaturginja.

Zgodba predstave se vrti okoli dveh mladih slikarjev - Hitlerja in Viktorja Karlsteina (Bojan Emeršič), ki bi se rada vpisala na dunajsko Akademijo za likovno umetnost, a jima podvig ne uspe. Veliko pozneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je medtem postal firer, Karlstein pa znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta, oboroženih sil nacistične Nemčije, konstruira novi monstruozni bitji v moški in ženski podobi. Markus (Saša Tabaković) in Heidi (Barbara Cerar) bosta zmagovito orožje v času, ko nacisti izgubljajo na vseh frontah, hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. A že kmalu pride do zapletov.

Scenografinja predstave je Janja Korun, koreografinja Sinja Ožbolt, kostumografinja pa Bjanka Adžić Ursulov. Ta je poudarila, da ji bil koncept avtorja, s katerim sodeluje že 20 let, blizu, zato ni imela posebnih težav z oblikovanjem oblačil.

SNG Drama Ljubljana, Matjaž Zupančič, Nova rasa

Povezani dogodki