STA, 11. 5. 2022

V ljubljanski Drami premiera Velikega diktatorja po filmu Charlieja Chaplina

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi premiera predstave Veliki diktator po filmu Charlieja Chaplina v režiji Diega de Bree. Uprizoritev upošteva vso tenkočutnost, nežnost in smešnost pa tudi elegantnost, krhkost in plastičnost karakterizacije likov. Klavirska spremljava v živo podpira burleskno interpretacijo, so zapisali v Drami.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Chaplin je zasnoval Velikega diktatorja tik pred drugo svetovno vojno, ko so bili mehanizmi totalitarne Nemčije pod vodstvom Adolfa Hitlerja že splošno razširjeno dejstvo. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi - diktatorja Tomanie Adenoida Hynkla in skromnega brezimnega brivca judovskega rodu. Chaplin je v tem filmu tudi prvič spregovoril.

Kot je v gledališkem listu zapisal dramaturg, lektor in urednik gledališkega lista uprizoritve Arko, je v času nastanka filma, jeseni 1940, svetovna vojna že divjala, ni se pa vedelo za vse dotlej izvršene in še načrtovane nacistične zločine. V avtobiografiji je Chaplin tudi zapisal, da če bi vedel za dejanske strahote nemških koncentracijskih taborišč, ne bi mogel posneti tega filma.

De Brea je v gledališkem listu uprizoritve zapisal, da si je Chaplin s snemanjem Velikega diktatorja dovolil eno najdrznejših potez v filmski zgodovini, saj je v njem kritično obravnaval tedanji nemški nacistični teror, ki je zanetil travmatično situacijo svetovne vojne.

Kot je še zapisal, je Veliki diktator "dokument človeške ničevosti iz preteklosti, ki nas nagovarja in opozarja, da spet drvimo v tisto nekaj, čemur bi se morala normalna pamet in zdravo čustvo upirati z vso silo."

Na novinarski konferenci pred premiero je povedal, da je k filmu pristopil z velikim spoštovanjem. Žanr burleske in nemi film sam vidi kot temelj gledališča, lik, ki ga v filmu upodobi Chaplin, pa ob dejstvu, kako ikonična figura je Chaplin, predstavlja velik izziv. Po njegovih besedah ne zahteva le igralskih sposobnosti, temveč izjemno "lucidnega, bistrega igralca, ki obvlada vse".

Pri oblikovanju gledališke uprizoritve se je De Brea namenoma izognil vsem hipnim aktualizacijam in skušnjavam sodobnosti. S postopkom upočasnjevanja ali celo zamrznitve gibljive filmske slike je iskal avtonomna gledališka izrazna sredstva, ironijo in sarkazem pa je razvijal z burlesknim ritmom, so zapisali v Drami.

Jurij Zrnec, ki igra v vlogi Hynkla in brivca, je na novinarski konferenci pred premiero povedal, da se je bilo z velikim občudovanjem in spoštovanjem do Chaplina treba vloge lotiti zelo vestno in z velikim trudom. Vlogo je opisal kot "izjemno težko in poglobljeno", poleg tega zahteva veliko različnih veščin, saj besedila ni veliko in je potrebno uporabiti druga sredstva. Kot je še povedal, ni hotel biti Chaplin, ampak "Jurij Zrnec, ki tudi počne svoje stvari in v tem uživa".

V predstavi igrajo še Boris Mihalj, Bojan Emeršič, Tina Vrbnjak, Eva Jesenovec, Valter Dragan, Vojko Zidar, Matija Rozman in Zvone Hribar. Klavirsko spremljavo v živo izvaja pianist Joži Šalej.

Prevajalec je bil Jure Škerl, scenograf (skupaj z De Breo) Iztok Vadnjal, kostumograf Blagoj Micevski, skladatelj Šalej, oblikovalec videa Sandi Skok in oblikovalec svetlobe Metod Novak.

Prve ponovitve bodo med 12. in 14. majem, naslednji sklop predstav pa bo na sporedu od 8. do 23. junija, so še sporočili iz ljubljanske Drame.

Diego de Brea, SNG Drama Ljubljana, Veliki diktator, Charlie Chaplin

Povezani dogodki