STA, 25. 9. 2014

V LGL premiera igre po Kästnerjevi knjigi Emil in detektivi

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera predstave za otroke po knjigi priljubljenega nemškega avtorja Ericha Kästnerja Emil in detektivi v režiji Ajde Valcl. Uprizoritev se naslanja na Kästnerjev humor in napeto detektivsko vzdušje, pridih časa dela pa je čutiti v kostumih, ki so zvesti modi s konca 20. let minulega stoletja.
Foto: Gregor Gobec
Foto: Gregor Gobec
Foto: Gregor Gobec
Foto: Gregor Gobec
Foto: Gregor Gobec

Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in avtorjevega svojstvenega humorja besedilo odlikuje tudi močan etični imperativ. Tako Emilova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna detektivka o lovu na roparja, ampak je predvsem zgodba o materialni oziroma zunanji revščini in notranjem bogastvu. Avtorici dramatizacije sta Valclova in Simona Hamer.

Emil je izrazito pozitiven lik, s poudarjenim občutkom za odgovornost. Prav to značilnost Kästner uporabi tudi za kritiko družbe, ki dovoljuje revščino in spodbuja delitev na revne in bogate. Berlinski fantje, ki pomagajo Emilu, v zgodbo vnašajo drugačen družbeni kontekst, s čimer Emilova zgodba postane tudi zgodba o prijateljstvu, solidarnosti in sprejemanju, so zapisali v LGL.

Zgodba se začne, ko se Emil Tischbein na železniškem peronu v Neustadtu poslovi od svoje mame, pri čemer niti ne sluti, da se bodo njegove počitnice v Berlinu spremenile v napeto detektivko. Na vlaku mu lopov Grundeis izmakne dragocenih 140 mark in Emil se odloči, da bo denar, ki ga je mama težko prislužila, dobil nazaj. Sam zasleduje roparja po neznanem velemestu, in ko se že zdi, da se bo njegov lov klavrno končal, mu na pomoč priskočijo berlinski fantje. S svojimi novimi prijatelji, z malo sreče in veliko srčnosti mu "projekt" uspe.

Predstava je namenjena otrokom, starejšim od šest let. V njej nastopajo Nik Škrlec k.g., Jernej Kuntner, Rok Kunaver, Jan Bučar, Nina Skrbinšek, Alenka Tetičkovič, Ajda Toman Matevž Müller k.g. in Jure Lajovic.

Dramaturginja je Simona Hamer, scenografka in kostumografka Jasna Vastl, skladatelj Saša Lušič, avtor songov Robert Jukič, koreograf pa Sebastjan Starič.

Emil in detektivi (1929) so prva uspešnica nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja (1899-1974), ki je slovenskim in mladim bralcem po vsem svetu znan vsaj še po knjigah Pikica in Tonček (1931), Leteča učilnica (1933) in Dvojčici (1949).

Povezani dogodki