STA, 13. 4. 2019

V LGL predstava o prijateljstvu med kosom in galebom

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno na oder postavili lutkovno predstavo z naslovom Jure in Jaka v režiji Ivane Djilas, ki temelji na istoimenski slikanici priljubljene belgijske pisateljice in ilustratorke Kitty Crowther. Predstava o galebu Juretu in kosu Jaki je poučna zgodba o prijateljstvu, ki premaga vse ovire.
:
:
Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif

Po uspešni predstavi Škrt škrt kra čof! bo to že druga igra, ki navdih jemlje v slikanici Kitty Crowther. Lutkovna predstava za otroke, namenjena otrokom, starejšim od treh let, prinaša zgodbo o prijateljstvu in sprejemanju drugačnosti.

"Jaka je kos. In kosi so seveda črni. Jaka pa ni samo črn, je tudi sila radoveden kos. Kot izvemo kasneje, veliko bere, zato ga hrepenenje vleče v svet, v druge svetove, predvsem pa si močno želi videti morje. Na svoji prvi ekspediciji sreča Jureta. Jure je galeb. In galebi so seveda beli. Ne bela in ne črna barva ne Jaki in ne Juretu ne predstavljata nobene težave, saj razlike sploh ne opazita," piše v napovedi predstave.

Ptiča se spoprijateljita in Jaka se odzove Juretovemu vabilu, da gre z njim domov. Toda ta idila se poruši, ko prispeta v galebje mesto, kjer so prebivalci vse prej kot prijazni. So nezaupljivi in črnemu prišleku zelo nenaklonjeni. Iz enega samega razloga: ker je drugačen od njih. Predstava gledalca spomni na to, da je drugačnost lahko dar. "Narava ustvarja nove in nove stvaritve, vsaka je edinstvena slika, ki se nikoli ne ponovi. Narava ne ločuje, zgolj ustvarja. Človeka pa je drugačnosti strah, ker mu je neznana in nepredvidljiva," so zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Martina Maurič Lazar in Blaž Celarec k. g.. Likovna podoba predstave je delo britanske ustvarjalke Kirsty Elson, dramaturginja je Metka Damjan, kostumografinja Jelena Proković, scenografka Sara Slivnik. Avtor glasbe je Blaž Celarec, izvajalci glasbe pa Uroš Rakovec, Severa Gjurin, Boštjan Gombač, Marko Brdnik, Blaž Celarec in Petra Vidmar.

Jure in Jaka, LGL, Ivana Djilas

Povezani dogodki

dr. Veronika Tašner, 11. 4. 2019
Jaka in Jure ali o tem, da branje greje in zbližuje