STA, 8. 11. 2017

Jubilejni 30. Čufarjevi dnevi v znamenju sodelovanja in mladih

Jubilejne 30. Čufarjeve dneve, ki se bodo v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 14. novembra, bo zaznamovalo sodelovanje med slovenskimi ljubiteljskimi gledališči, ki se želijo med seboj bolje povezovati in si pomagati. Kot zgled bo služila premiera koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Foto: Freeimages

Projekt Čufarjevih dni se je začel pred 30 leti kot srečanje petih ljubiteljskih gledališč, leta 2001 pa so prerasla v festival, na katerega se vsako leto prijavi vrsta gledališč, je na včerajšnji novinarski konferenci na Jesenicah povedala direktorica gledališča Toneta Čufarja Branka Smole.

Na letošnjem festivalu bodo storili korak naprej pri povezovanju ljubiteljskih gledališč. Na pobudo Šentjakobskega gledališča Ljubljana namreč nastaja združenje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledališč, ki spodbuja sodelovanje in prenos znanja. "Gradimo mostove in odgovarjamo na izzive prihodnosti, saj bomo le s povezovanjem lahko vsi preživeli," je dejala Saša Strnad iz Šentjakobskega gledališča.

V tem smislu sta se že povezala jeseniško in Šentjakobsko gledališče, ki imata bogato zgodovino ljubiteljskega ustvarjanja, in nastala je koprodukcija Petelinji zajtrk. "Predstava je izraz tega, kaj lahko dosežemo, če stopimo skupaj. Pomeni začetek mreženja ljubiteljskih gledališč, saj skupaj s pogovori, sodelovanjem in prijateljevanjem lahko odpremo več vrat in več odrov ter rešimo več problemov," je izpostavila Branka Smole.

Predstavo Petelinji zajtrk, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je pojasnil, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. "Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij," je povedal in dodal, da so v gledališču nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci.

Premiera bo 20. novembra kot del spremljevalnega programa ob zaključku Čufarjevih dni. Za začetek festivala ljubiteljskih gledališč 14. novembra pa bo Gornjesavski muzej pripravil pogovor na temo Jeseniški dramski igralci, od kod in kam, saj Jesenice praznujejo 120-letnico gledališkega ustvarjanja. Letošnji festival pa je zastavljen kot slavospev igralcem, je povedal predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Boris Bregant.

Velik poudarek bodo dali tudi mladinski gledališki dejavnosti. Tako bodo v okviru festivala pripravili mladinski dan, ko se bodo zvrstile štiri predstave mladih gledališčnikov. "S tem pomlajujemo že kar stare Čufarjeve dneve," je izpostavila Branka Smole in dodala, da bodo tudi mladim podelili nagrade.

Za izbor tekmovalnega programa Čufarjevih dni pa je tokrat kot selektor poskrbel Iztok Valič, ki je izbiral izmed 30 prijavljenimi predstavi. V celoti z njimi sicer ni bil preveč zadovoljen. Meni, da bi gledališča morala bolje gojiti svoj ansambel in se ne le prepuščati zabavi publike na prvo žogo. K boljšemu ustvarjanju pa bi pripomogla tudi finančna podpora, s katero bi ljubiteljska gledališča lahko financirala plačljivo podporo in opremo.

Za festival je Valič izbral predstave, ki so po njegovi oceni najboljše, med njimi pa tokrat niso le komedije, po katerih ljubiteljska gledališča največ posegajo. Festival pa bo tudi tokrat odprla komedija, in sicer domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca.

Loški oder Škofja Loka se bo predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca, medvoški KUD Fofite z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča, Šentjakobsko gledališče Ljubljana pa z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta.