LGL, 25. 11. 2013

V LGL nova premiera lutkovne predstave za najmlajše

V Lutkovnem gledališču Ljubljana jutri pripravljajo še zadnjo premiero v letu 2013. Gre za lutkovno predstavo za otroke starejše od 3 let, ki je v režiji Jelene Sitar Cvetko nastala po znameniti literarni predlogi Ele Peroci, Moj dežnik je lahko balon.
:
:
Ilustracija: Svjetlan Junaković
Ilustracija: Svjetlan Junaković
Ilustracija: Svjetlan Junaković
Ilustracija: Svjetlan Junaković
Ilustracija: Svjetlan Junaković

Zgodba o deklici Jelki, njenem rumenem dežniku in deželi Klobučariji, ki se razteza preko ljubljanskega Tivolija in ponuja čudežne klobuke, je prva objavljena pravljica Ele Peroci. Zanjo je še isto leto (1955) prejela Levstikovo nagrado. Doživela je več kot deset ponatisov, prevode v številne evropske jezike in nepreštevno mnogo dramskih, predvsem pa lutkovnih priredb – sam naslov pravljice skriva definicijo gledališča objekta, ki za marsikoga pomeni prvi korak v svet lutkarstva, predmeti, ki oživljajo, junaki, ki letajo po zraku, dežela, v kateri rastejo klobuki in se uresničujejo želje, vse to pa zmore v vsej svoji živi čarobnosti najbolje prikazati prav lutkovni medij. Sodobna urbana pravljica Moj dežnik je lahko balon je tudi zgodba o osamljenosti in nerazumevanju, o reševanju konfliktov v družini, pa tudi zgodba o prijateljstvu in čudežni moči domišljije. Vanjo Jelka vstopi, ko zapre oči, saj kot vsi otroci in umetniki verjame v obstoj čudežnega.

Premiera predstave bo na Malem odru LGL v torek, 26. in v sredo, 27. novembra ob 19. uri.

V naslednjih dneh bo predstava doživela še serijo ponovitev in sicer 28.11. ter 1., 2. in 3. 12. ob 17. uri za Klasični abonma in izven, 30.11 in 1.12. ob 11. in 17. uri za izven.
Za ponovitev 3. decembra, ob 11. uri, bodo na voljo brezplačne vstopnice, saj bo predstava sestavni del projekta Ta veseli dan kulture, ki nastaja na pobudo Ministrstva za kulturo.

Povezani dogodki