STA, 17. 1. 2019

V LGL Mali princ in nevidno bistvo zgodbe o življenju in smrti

Na malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo zvečer ob 18. uri premiera predstave po motivih kultnega dela francoskega pisatelja in pilota Antoinea de Saint-Exuperyja Mali princ. Pripoved, katere ključna misel je, da je treba gledati s srcem, ker je bistvo očem nevidno, je priredila Jera Ivanc, na oder pa jo je postavila Yulia Roschina.
:
:

Foto: Jaka Varmuž

Delo francoskega avtorja iz leta 1943 o življenju in smrti, odraščanju, sprejemanju odgovornosti in iskanju smisla se v novi avtorski interpretaciji naslanja na življenje in spomine pisateljeve žene Consuelo de Saint-Exupery, avtorice knjige Spomini rože, ljubezenska zgodba o avtorju Malega princa.

Zgodba se zato, kot so zapisali v LGL, iz prostrane puščave in različnih planetov preseli v intimni odnos med moškim in žensko, ki se skozi prizore z Vrtnico, Kačo in Lisico, prek katerih naslovni junak odrašča in odpira srce, približujeta drug k drugemu in vsak k sebi. Neskončno si želita bližine, hrepenita po skupnem trenutku in žrtvujeta vse, da bi se lahko skupaj postarala. Mali princ je le še metafora za njuno potovanje, ki se kot kader filma noir pred gledalci izlušči kot pesem o ljubezni.

Roman za otroke in pravljico za odrasle o pilotu, ki strmoglavi sredi puščave in sreča svetlolasega dečka, je Antoine de Saint-Exupery (1900-1944) napisal v New Yorku, kamor je pribežal po francoski kapitulaciji, in sicer leto pred svojim izginotjem nad Sredozemljem. Mali princ danes velja za najbolj prevajano in prodajano delo svetovne literature.

"Obračun s preteklostjo in s samim sabo je zapisan kot pravljična avtobiografija, v kateri se avtor, pilot in otrok spretno izmikajo poenostavljenemu zlitju identitet, podobno kot se poenostavljenemu, zgolj razumskemu branju izmika samo bistvo zgodbe," so o knjigi, ki jo je avtor opremil tudi z lastnimi ilustracijami, so med drugim zapisali v LGL.

Predstava je nastala v koprodukciji z reškim Gradskim kazalištem lutaka, v njej igrata Zala Ana Štiglic iz LGL in Tilen Kožamelj iz reškega gledališča. Dramaturginja predstave je Staša Prah, scenografka in kostumografka Vasilija Fišer, avtorica glasbe, zvočnih efektov in video projekcij Mateja Starič, koreografinja Magdalena Reiter, lektorica Metka Damjan.

LGL, Yulia Roschina, Mali princ

Povezani dogodki