STA, 29. 10. 2019

V Kulturnici LGL drevi premiera oživljene predstave Napravite mi zanj krsto

V Kulturnici LGL bo drevi premiera oživljene predstave Napravite mi zanj krsto. Tragična veseloigra z lutkami, ki je izvorno nastala v produkciji KUD France Prešeren, se na oder vrača po 25 letih in več kot sto ponovitvah. V vlogah Krčmarja, Mizarja, Žida, Židinje, Hudiča in Smrti bosta znova nastopila Brane Vižintin in Boštjan Sever k.g.
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Tragična veseloigra izhaja iz tradicije znane češke lutkovne rakvičkarne, farse o krsti, v kateri so najpogostejši elementi klofute, gagi, udarci, lovljenje ter situacijska presenečenja, lutki pa je povsem odpuščeno, če se norčuje iz mrtvih, oblasti, žensk in ne nazadnje tudi iz gledalcev.

Napravite mi zanj krsto je politično nekorektna igra o zlu, poosebljenem v gostilničarju, ki z raznimi orodji pobije vse, kar mu pride naproti, dokler na koncu ne pade v objem mrzle Matilde, ljubice, ki jo je vseskozi iskal, piše na spletni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Predstava Napravite mi zanj krsto iz leta 1993 je antologijska predstava 90. let minulega stoletja, saj je, kot je zapisala teoretičarka in kritičarka Barbara Orel, "prvinska v ikonografiji, peklenska po vsebini, demonična po energetskem naboju, z eno besedo: vražja".

V režiji Jana Zakonjška in likovni podobi Silvana Omerzuja je takrat v slovenski lutkovni prostor, nasičen z ljubkimi poučnimi otroškimi produkcijami, zarezala z mojstrsko uprizoritveno svežino. Znova je odkrila v tistem času močno zapostavljeno dinamično in burkaško ročno lutko, ki je v animaciji Braneta Vižintina in Boštjana Severja zaživela v vsej svoji perfekciji. Igralca sta v predstavi uresničila najpomembnejšo maksimo commedie dell'arte: perfekcionizem v animaciji, interpretaciji in pevskih točkah.

"Predstava je bila narejena na sodoben način, poleg tega je ujela duha časa in je imela za malo lutkovno predstavo velik uspeh," je o predstavi pred leti povedal Omerzu. Komično nasilje, polno premetov, frčanja po zraku in drugih virtuoznih animacijskih presežkov, grotesknost, neposreden in surov humor ter opolzkost so navduševali tako gledalce kot tudi lutkovne strokovnjake, še piše na spletni strani LGL.

V LGL so oživljeno predstavo na oder postavili v koprodukciji z Umetniškim društvom Konj. Omerzu podpisuje tudi prevod in priredbo, avtor songov je Andrej Rozman Roza, avtor glasbe Ernö Sebastian. Glasbo na harmoniki izvaja Damjan Vahtar. Predstava je namenjena starejšim od 18 let.

Napravite mi zanj krsto, LGL

Povezani dogodki