STA, 21. 1. 2013

V KUD France Prešeren predstava poljskega dramatika Mrožka

V KUD France Prešeren je bila včeraj premiera drame Slawomirja Mrožka z naslovom Emigranta. Predstava v režiji Snježane Martinović, ki je nastala v produkciji KUD France Prešeren, podaja grenko-ironični portret dveh izseljencev, ki sta pristala v Zahodni Evropi.
:
:

Foto: Emil Konjhodžić

V tragikomičnem besedilu Mrožek s svojim značilnim ostrim humorjem, s katerim analizira družbo in usodo ljudi, uspešno razkriva globlje plasti človekove duše in njegovo vedenje.

Mrožek uporablja absurd in grotesko, da bi razkril slabo politično in ekonomsko situacijo v Poljski povojni družbi, ter za obsodbo totalitarnega režima. Ker je med letoma 1963 in 1997 tudi sam živel v izgnanstvu, je zelo dobro poznal trpljenje emigrantov. Iz tega je, kot so zapisali v KUD France Prešeren, nastalo pričujoče besedilo Emigranta, ki velja za eno njegovih najbolj znanih dramskih tekstov.

V predstavi igrata Nataša Tič Ralijan kot XX in režiserka Martinovićeva v vlogi AA.

Slawomir Mrožek (1930) je poljski dramatik, pisatelj in karikaturist, čigar dela raziskujejo odtujenost, zlorabo moči in omejitev človekove svobode pod totalitarnim sistemom.

V deželah nekdanjega vzhodnega bloka je bil Mrožek ožigosan kot disident in protirežimski pisec, v deželah Zahodne Evrope pa je uvrščen med avtorje gledališča absurda, čeprav Mrožek ni njegov tipičen predstavnik. Aktualnost Mrožkovega dela potrjujejo vedno nove postavitve po vsem svetu. Več njegovih dram in radijskih iger je prevedenih tudi v slovenščino.