STA, 4. 2. 2015

Odslej jutranji treningi sodobnega plesa za profesionalne plesalce

Plesalci, koreografi in pedagogi Leja Jurišić, Magdalena Reiter, Milan Tomašik in Lada Petrovski Ternovšek so se združili v iniciativo Move!, ki bo v Plesnem teatru Ljubljana ponujala jutranje treninge sodobnega plesa, namenjene profesionalnim plesalcem. Na t.i. klasih se bodo plesalci seznanjali z različnimi tehnikami in ohranjali kondicijo.

foto: freeimages

Kot je na novinarski konferenci povedala plesalka, koreografinja in pedagoginja Jurišić, plesalec za svojo kariero potrebuje veliko treninga. Ob tem bi mu zelo pomagal organiziran jutranji trening vsak dan ob isti uri na isti lokaciji. Zato so se odločili, da bodo ponudili klase vsako jutro med 9.30 in 11. uro v prostorih Plesnega tetra Ljubljana.

Sodobna plesna scena v Sloveniji je po besedah Jurišićeve razdrobljena. Plesalci se med seboj poznajo le do mere, ko med seboj sodelujejo. Tovrstni treningi bi pomenili tudi skupen prostor srečevanja in druženja ter omogočali nadaljnja sodelovanja in morebitne skupne projekte.

Magdalena Reiter, ki se je v Slovenijo preselila iz Poljske, je poudarila, da si želijo ponuditi neformalno izobraževanje za profesionalne plesalce, saj je za ljubiteljske v Sloveniji po njenem mnenju relativno dobro poskrbljeno. Tovrstni treningi niso nekaj novega, a so po njenih besedah tekom izvajanja izgubili namen - učenje sodobnega plesa. Nekateri so prešli v izvajanje somatskih tehnik, kot je denimo joga.

Na vaje želijo povabiti tudi mlade, ki so v Sloveniji prikrajšani za plesno akademijo. Pri vsem pa bodo zasledovali visoko profesionalno raven, zato bodo primorani ljubiteljske nadebudneže preusmeriti na druge programe, je še dejala Reiter.

Kot je povedal Tomašik, ki prihaja iz Slovaške, je iniciativa spontan projekt, ki je nastal v skupni želji, da prostovoljno ponudijo svoje raznoliko znanje. Njihove koreografije in pedagoške metode se namreč precej razlikujejo.

Treninge bodo najprej vodili člani iniciative Move!, vsak po en teden, pridružili pa se jim bodo tudi drugi domači in tuji uveljavljeni pedagogi, med drugim Blanard Azizaj, Boštjan Antončič, Matej Kejžar, Jurij Konjar in Špela Vodeb.

Za vsak klas bodo morali plesalci odšteti pet evrov. Zaenkrat nimajo lastnih sredstev, pri zagotavljanju prostora in organizacije pa jim pomaga Plesni teater Ljubljana. Kot je dejala direktorica Živa Brecelj, so veseli iniciative, ki naj bo vztrajna, saj, kot je dejala, "brez dobrega klasa ni dobrega plesalca".