STA, 2. 8. 2022

V Kruščah začetek malega festivala Telesa Svetovi

V Kruščah se danes začenja petdnevni mali festival Telesa Svetovi, ki pozornost z različnih perspektiv usmerja na telo. Ponudil bo izkustvene psihoterapevtske in druge delavnice, predavanja, pogovore, predstave, koncerte, razstave in drugo.

Foto: Arhiv Krušče

Mali festival Telesa Svetovi, ki bo letos potekal drugo leto zapored, je prvi od treh malih festivalov Ustvarjalnega centra Krušče. Do 20. avgusta se bosta zvrstila še Prostori Tokovi in Mali festival psihodrame.

Producent vseh treh festivalov je Studio za raziskavo umetnosti igre, ki ga umetniško vodita režiser Tomi Janežič ter performerka in koreografinja Katja Legin.

Kot piše v sporočilu za javnost, je Ustvarjalni center Krušče prostor soočanja z izzivi v ustvarjalnih procesih ter poti do novega odzivanja nanje. "Ustvarjalnost razume kot kraj, kot ljudi, kot proces in kot kreacijo. Omogoča bivanje, delo, izobraževanje, oskrbo, prosti čas in pretok. Je prostor preizkušanja novega, izpraševanja meja, ustvarjanja izvirnega na podlagi poznanega brez strahu pred neuspehom."

Z ustvarjalnimi izzivi in delom v skupini se v poklicu srečuje vsaj 40 odstotkov aktivnega delovnega prebivalstva. Raziskave kažejo, da sodelujoči v ustvarjalnih poklicih plačujejo psihološki davek. Odnosi in dinamika v skupinah temeljno označujejo same ustvarjalne procese in to, koliko smo z njimi poklicno in osebno izpolnjeni. Več študij dokazuje, da je človek najbolj ustvarjalen, ko se dobro počuti.

Vsi trije festivali tudi sledijo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije glede vpliva umetnosti na zdravje, še piše v sporočilu.

Na malem festivalu Telesa Svetovi bo na izkustvenih delavnicah, predavanjih, pogovorih, predstavah, koncertih, razstavah, projekcijah filmov in druženjih s področij skupinske psihoterapije, različnih telesnih in igralskih tehnik, filozofije, estetike, psihoanalize, dramaturgije, novinarstva, teologije, giba, plesa in koreografije, igre, režije, arhitekture, literature, scenografije, performansa, slikarstva in glasbe sodelovalo približno 20 gostov iz različnih držav.

To so performerka Nhandan Chirco, arhitekt in scenograf Radivoje Dinulović, igralka Jasna Djuričić, umetnik in filozof Davor Džalto, psihoterapevt Tomaž Flajs, profesor farmakologije in zen mojster Tullio Giraldi, filozof in profesor estetike Tonino Griffero, ki bo sodeloval online, igralec Boris Isaković, režiser Tomi Janežič, performerka in koreografinja Katja Legin, igralka Esztella Levko, psihoanalitičarka Arianna Luperini, plesalka in Feldenkrais učiteljica Marta Melucci, plesalec in glasbenik Ivan Mijačević, igralec in praktik joge Sreten Mokrović, novinar Galeb Nikačević, performerka in koreografinja Anna Nowicka, koreografinja in plesalka Bojana Robinson, igralec Stane Tomazin, pevka in dihalna terapevtka Ana Vipotnik, umetnik in vodja Kulturnega centra Ars viva Benjamin Žnidaršič.

Prostori Tokovi so srečanja Ustvarjalnega centra Krušče, kjer se umetnost povezuje z drugimi področji skozi delavnice, predavanja, razgovore in umetniške dogodke. Potekali bodo od 9. do 13. avgusta.

Mali festival psihodrame pa bo potekal od 16. do 20. avgusta. Namenjen je vsem, ki želijo raziskati svojo ustvarjalnost - vsakdanjo, osebno in medosebno, karierno, umetniško ali psihoterapevtsko, pri čemer predhodne izkušnje v psihodrami niso potrebne, še piše v sporočilu za javnost.

Krušče