STA, 27. 3. 2022

V kranjskem gledališču se začenja 52. Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj bodo drevi ob 19. uri slovesno začeli 52. Teden slovenske drame. Na današnji svetovni dan gledališča bodo podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in uprizorili predstavo Meja sneženja. Do 8. aprila se bo na festivalu zvrstilo 15 predstav in številni drugi strokovni ter kulturni dogodki.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglare

Tekmovalni in spremljevalni program festivala, za katerega je 13 predstav izbral selektor Rok Andres, se bo začel v ponedeljek. Današnji uvod v festival pa bo pospremila najnovejša uprizoritev Prešernovega gledališča, in sicer drama Marka Sosiča Meja sneženja v režiji Gorana Vojnovića ter koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Na slovesnem odprtju bosta zbrane nagovorila kranjski podžupan Janez Černe in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, ZDUS pa bo podelil dve nagradi za življenjsko delo, ki gresta tokrat v roke igralke Jožice Avbelj ter tržaškega slikarja in scenografa Marjana Kravosa. Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejmeta Iva Krajnc Bagola in Vito Weiss.

Na festivalu, ki je posvečen slovenski dramatiki in njenemu uprizarjanju, se bodo do 8. aprila zvrstile po Andresovem mnenju najboljše predstave, ki so na podlagi slovenskih dramskih besedil nastale v minulem letu. Predstave se bodo potegovale za Šeligovo nagrado in priznanje občinstva. Zmagovalci pa bodo znani ob zaključku festivala, skupaj s prejemnikoma Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo in nagrade za mladega dramatika.

Festival bo znova ponudil tudi bogat dodatni programa, v okviru katerega se bo v Kranju zvrstilo 10 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu. Strokovni dogodki se bodo osredotočili na premislek o sedanjosti in prihodnosti slovenske dramatike.

TSD