STA, 20. 8. 2012

V Križankah danes premierno rock opera Jesus Christ Superstar

Londonska produkcijska hiša Bronowski Production se po lanskoletnem gostovanju z muzikalom Hair vrača na Festival Ljubljana. V Križankah bo danes ob 20.30 več kot 30 umetnikov z londonskega West Enda premierno uprizorilo kultno rock opero Jesus Crist Superstar, ki je pod taktirko režiserja in koreografa Mykala Randa nastala posebej za festival.

foto Arhiv Festival Ljubljana

Jesus Christ Superstar je bil prvi muzikal oziroma rock opera skladatelja Andrew Lloyd Webbra in libretista Tima Ricea za profesionalni oder. Premiera je bila 12. oktobra 1971 v gledališču Marka Hellingerja v New Yorku, 9. avgusta 1972 pa je zaživela londonska postavitev. Po osmih letih in 3.358 predstavah je muzikal postal predstava z najdaljšim stažem v zgodovini West Enda. Muzikal Jesus Christ Superstar od takrat redno izvajajo po vsem svetu.

Jesus Christ Superstar se dogaja okoli leta 30 našega štetja v Jeruzalemu in opisuje zadnji teden Kristusovega življenja po odločitvi velikih judovskih duhovnikov, da mora umreti na križu. Muzikal se osredotoči na odnos med Jezusom in njegovim izdajalcem, Judo Iškarijotom. Kostumi bodo tokrat zgodovinski za razliko od hipijevskih iz znane filmske ekranizacije režiserja Normana Jewinsona iz leta 1973.

Režiser obljublja, da se bo zgodba o zadnjih dneh Jezusovega življenja občinstva zelo dotaknila in jih - tako kot njega samega - na koncu mogoče pripeljala celo do solz. "To je brezčasna in največja zgodba vseh časov. Ni bolj priljubljene zgodbe na svetu, kot je zgodba o Jezusu Kristusu," je napovedal Rand.

Povezani dogodki