STA, 19. 3. 2014

Glazerjeva listina Roku Vilčniku

Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture v zadnjih letih so dodelili pesniku in dramatiku Roku Vilčniku. Poleg njega Glazerjevo listino prejmejo še filozofinja in pesnica Marija Švajncer ter ekipa ustvarjalcev znanstvene monografije in razstave Maribor Mesto Hiše Ljudje. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel pesnik in publicist Andrej Brvar.
:
:

Rok Vilčnik / foto Alenka Slavinec

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala predsednica odbora za podelitev teh nagrad Zdenka Križanič, je na razpis prispelo 22 predlogov z 18 predlaganimi kandidati, od tega je bilo enajst kandidatov za Glazerjevo listino in sedem kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo.

Strokovne komisije so opravile izbor ter odboru za podelitev Glazerjevih nagrad posredovale v odločanje več predlogov. Ta je na seji 5. marca izbral nagrajence. Slovesna podelitev Glazerjevih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1987, bo 26. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih.

Rok Vilčnik bo Glazerjevo listino prejel za zbirko dram Ameriška trilogija. To sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, "ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih - v tem gredo celo do skrajnosti - ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca".

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju (1893-1975), ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru.

Glazerjeva listina, Rok Vilčnik