STA, 20. 6. 2020

V Kranju odprtje razstave o 50 letih Tedna slovenske drame in Monologi s kavča

V Gradu Khislstein v Kranju bodo drevi ob 20.30 tudi uradno odprli razstavo ob 50. obletnici Tedna slovenske drame Dogodek je tu, dogodek imate v mestu!, ki je sicer na ogled že en mesec. Pred odprtjem razstave bodo prvič na odru zaživeli tudi Monologi s kavča, ki so v Prešernovem gledališču nastali v času epidemije.
:
:

Na odprtju na Poletno muzejsko noč bosta zbrane nagovorila kranjski župan Matjaž Rakovec in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. Pred odprtjem pa bodo na odru zaživeli Monologi s kavča. Osem kratkih monologov je v sodelovanju kranjskih gledaliških igralcev in slovenskih pisateljev nastalo v času karantene, tokrat pa bodo prvič na ogled v živo.

Razstava o 50 letih Tedna slovenske drame obiskovalce popelje v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa daje vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto ves čas vpeto vanj. Razstavo so postavili na ogled sredi maja, čeprav letošnjega jubilejnega 50. Tedna slovenske drame, ki bi moral potekati konec marca in v začetku aprila, zaradi epidemije covida-19 še ni bilo.

"Teden slovenske drame je festival, ki je kljuboval času in preživel zgodovinske prelomnice, tudi razpad bivše države in propad kranjskih podjetij, ki so festival finančno podpirali," pojasnjujejo v Gorenjskem muzeju, kjer so razstavo pripravili v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj, Slovenskim gledališkim inštitutom in programom Ars Radia Slovenija.

Na razstavi so posebej predstavljeni Grumovi nagrajenci in njihova nagrajena dramska besedila. Na vpogled je žlahtnost slovenskih dramskih besedil, ki se ravno zaradi Tedna slovenske drame in vizije širjenja slovenske dramske besede vse večkrat igrajo tudi na tujih gledaliških odrih, so poudarili snovalci razstave.

Vsebinski del gledališkega dogajanja skozi 50 let o sodelujočih predstavah na festivalu in o nagrajenih dramatikih je prispeval Slovenski gledališki inštitut. Gorenjski muzej je to vsebino dopolnil s pregledom dogajanja v Kranju in njegovi okolici v zadnjih petih desetletjih.

"Tako lahko začutimo utrip mesta v tem času, ko je gostilo festival," je za povedala muzejska svetovalka Gorenjskega muzeja Monika Rogelj in dodala, da je festival skozi desetletja postajal standardni program kulturnega dogajanja v mestu, tako da si danes brez njega težko predstavljamo kranjski letni kulturni program.

Predmete oziroma kostume iz predstav so posodila slovenska gledališča, v državnem arhivu pa so si izposodili rokopis Rudija Šelige za njegovo dramo Svatba, za katero je leta 1981 dobil Grumovo nagrado. Nekaj predmetov, ki ilustrirajo življenje v Kranju v zadnjih letih desetletjih, pa je iz depojev Gorenjskega muzeja.

Obiskovalci lahko na razstavi poslušajo tudi posnetke nekaterih radijskih iger, ki so bile posnete po besedilih nagrajenih slovenskih avtorjev. Poleg tega sta na ogled pogovora z dvema nekdanjima umetniškima vodjema Prešernovega gledališča Janezom Povšetom in Matijo Logarjem, ki sta začela z organizacijo Tedna slovenske drame.

Monologi s kavča, TSD, PGK