STA, 7. 5. 2020

Prešernovo gledališče s slovenskimi dramatiki pripravlja Monologe s kavča

V Prešernovem gledališču Kranj so z mislijo na jubilejni Teden slovenske drame, ki so ga bili zaradi epidemije novega koronavirusa primorani prestaviti, pripravili projekt z naslovom Monologi s kavča. Z njim želijo tudi v obstoječih okoliščinah spodbujati gledališko ustvarjalnost in izvirno slovensko dramatiko.

Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Kot so sporočili iz kranjskega gledališča, dramska ustvarjalnost živi tudi v času, ko so vrata gledališč za obiskovalce zaprta. Projekt Monologi s kavča bo premierni omnibus osmih kratkih monologov, ki jih je napisalo osem priznanih slovenskih dramatikov za osem igralcev Prešernovega gledališča. Ti bodo monologe pod režijskim vodstvom Maše Pelko in Luke Marcena interpretirali in posneli z domačega kavča.

Pobudnica projekta je bila Simona Hamer, pri pisanju monologov pa so se ji pridružili Rok Vilčnik - rokgre, Nejc Gazvoda, Kim Komljanec, Simona Semenič, Varja Hrvatin, Tjaša Mislej in Peter Rezman. Monologe bodo uprizorili Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič, Borut Veselko in Darja Reichman. Kdo od dramatikov piše za koga, pa je določil žreb.

Krstne uprizoritve Monologov s kavča bodo zaživele v virtualnosti na spletni strani gledališča in na družbenih omrežjih Youtube, Facebook ter Instagram, kjer bosta na ogled po dva monologa na teden. Prvi bo predvajan prihajajoči ponedeljek.

"Ogled predstav prek spleta seveda ni enakovreden doživetju, ki ga ponuja obisk gledališča, saj predstav ne ustvarjajo le igralci, temveč tudi gledalci," izpostavljajo v gledališču. Ker je prav neposreden stik med igralcem in gledalcem bistven za celovito doživetje, ki ga ponuja gledališče, načrtujejo, da bodo ombnibus osmih monologov predstavili tudi v živo.

To bodo storili ob odprtju razstave Dogodek je tu, dogodek imate v mestu, ki je ob načrtovanem 50. Tednu slovenske drame nastajala na Gradu Khislstein. Pri pripravi razstave so poleg Prešernovega gledališča sodelovali Gorenjski muzej, Slovenski gledališki inštitut in program Ars Radia Slovenije.

Upajo, da bodo razstavo lahko slovesno odprli v začetku junija. Kdaj in kako bo izveden jubilejni festival slovenske drame, ki bi moral v Kranju potekati konec marca in v začetku aprila, pa še ni znano in je odvisno od ukrepov v zvezi z novim koronavirusom.

PGK, Koronavirus