STA, 24. 11. 2022

V kranjskem gledališču premiera družinske drame Da me je strah?

V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera družinske drame Da me je strah?, ki je nastala po istoimenskem romanu Maruše Krese. Drama, ki jo režira Anđelka Nikolić, ponuja ženski, družinski pogled na vojno in se ukvarja s tem, kako govoriti o vojni, da se v prihodnosti ne bi več ponavljala.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

V svojem avtobiografskem romanu se je pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese dotaknila vznemirljive in travmatične teme druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Zgodba o njeni družini se v romanu začne leta 1941 skozi osebno izpoved mladega partizanskega para, ki se nenadoma znajdeta v srčiki vojne vihre sredi kočevskih gozdov, kjer se odvija krut in neizprosen boj za preživetje.

Avtorica skozi oči svojih mladih in na hitro odraslih staršev izriše vse etične in ideološke dileme, pred katere sta v partizanih postavljena On in Ona. To se nadaljuje tudi v povojnem času vzpostavljanja nove oblasti in vloge posameznika v sistemu, v katerem je družina postavljena na drugo mesto. V tem času obnove domovine se izpovedi staršev leta 1952 priključi avtoričin glas - glas njune hčerke Maruše.

"Zgodba Maruše Krese o tem, kako govoriti o vojni, je zato predvsem zgodba o pogumu ljudi med vojno, pa tudi o pogumu, kako govoriti o vojni brez mitološkega poveličevanja ali omalovaževanja. Predvsem pa je zgodba o pogubnih posledicah vsake vojne, saj za sabo ne pušča samo smrti in razdejanja, ampak tudi neizbrisne travme v ljudeh, ki se vlečejo celo čez več generacij," pojasnjujejo v Prešernovem gledališču.

Ob grozotah vojne v Ukrajini je ta misel še toliko bolj boleča, predstava pa še bolj aktualna, je ocenil direktor gledališča Jure Novak. Kot je izpostavil, je roman, ki obsega desetletja družinske zgodbe, predstavljal izziv za odrsko prezentacijo. Z njim sta se spopadli dramaturginja Simona Hamer in režiserka Anđelka Nikolić.

Odločili sta se pripovedovalko zasesti v vlogo publike. Občinstvo tako skozi Marušin pogled spremlja in doživlja vse vojne in povojne zgodbe. Na odru so štirje igralci, ki igrajo zgolj dva lika v različnih življenjskih obdobjih. Igrajo Miha Rodman, Tina Resman, Borut Veselko in Vesna Jevnikar.

Predstava podaja predvsem ženski pogled na vojno. "To pomeni, da nas je bolj kot uradna zgodovina, v kateri so včasih stvari predstavljene zelo črno-belo, tako da zgodovina lahko postane tudi orodje propagande, zanimala intimna zgodovina človeka in družine v vsakdanjem življenju. Pri tem so resnice in laži prepletene, tako da se v bistvu ves čas sprašujemo, ali res vemo, kaj se je dogajalo," je pojasnila režiserka.

Kot je opozorila, zgodbe vplivajo na to, kako bodo živele naslednje generacije in ali bo to v življenje v miru ali vojni. Gre za medgeneracijski prenos zgodb in travm, ki je zelo pomemben, saj naslednja generacija hitro pozabi, kaj je bilo, zato se potem drugače odzove na možnost nove vojne, je opozorila.

PGK, Da me je strah?, Maruša Krese, Anđelka Nikolić

Povezani dogodki

Simona Hamer, 24. 11. 2022
Bitke zunaj, bitke znotraj