STA, 27. 9. 2021

Z razstavo v +MSUM začetek 13. festivala Sonica

Z odprtjem samostojne razstave finskega umetnika Tuomasa A. Laitinena v +MSUM se začenja 13. festivala Sonica. Do 2. oktobra bo festival na osmih ljubljanskih prizoriščih skupno ponudil deset dogodkov, na katerih se bo predstavilo preko 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov. V sodelovanju z Mestom žensk ga bo sklenil koncert Aishe Devi.

Foto: Pixabay

Tema letošnje Sonice Labirint odpira pot koži izhaja iz naslova kompozicije Maryanne Amacher, ustvarjene za plesno družbo koreografa Merceja Cunninghama in služi "kot izhodišče za raziskovanje nevidnih sil, ki obdajajo in izvirajo iz naših teles, so v odnosu z našim okoljem, same med seboj in z mnogimi entitetami, ki nas sestavljajo". Letošnja tema "tudi sam festival dojema kot telo, ki ga vedno znova preoblikuje zvok", so zapisali organizatorji festivala iz Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA.

Med gosti letošnje izdaje je finski umetnik Tuomas A. Laitinen, ki v svojih raziskavah prepletenosti medvrstnega sobivanja dela z gibljivimi slikami, zvokom, svetlobo, steklom, kemičnimi in mikrobnimi procesi ter z algoritmi. Že od leta 2016 v delu svojega umetniškega raziskovanja in prakse dotika raziskav razmišljanja in zavedanja ne-človeških umov, še zlasti hobotnic. V +MSUM bo drevi prestavil video delo Hemocianin, ki vzporeja prizore vročega tekočega stekla in telesne gibe hobotnice.

V torek se v Slovenski kinoteki projekcija filma Balada o Genesis in Lady Jaye (2011) v režiji Marie Losier, glasbeni del pa bo v sredo na novem prizorišču v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) zaznamovala predstavitev novega albuma domačega Octexa z naslovom Mindrifft.

Pred tem so organizatorji s SIGIC-em in Centrom za Kreativnost pripravili diskurzivni program s številnimi gosti, na katerem bo med drugim govora o orodjih, ki jih lahko uporabi mlad glasbenik za prodorno kariero ter o arhivu ameriške skladateljice in umetnice Maryanne Amacher, ki so se ji poklonili z izbiro festivalske teme.

Na tradicionalnem koncertu v CUK Kinu Šiška bo nastopil Shackleton, v Klubu Cankarjevega doma pa se obeta nastop glasbenikov, ki so sami izdelali svoja glasbila. Zaključni sobotni festivalski večer bo potekal v sodelovanju z Mestom žensk in bo po napovedi zaznamovan s "prevratniško, alkemistično žensko mistiko". Nastopila bo Aisha Devi, katere performansi povzdigujejo prisvojene vzorce pop in rave kultur, ob njej pa bosta oder zasedli še Jessika Khazrik in Kezz.

Del festivala je tudi skupinska razstava Brezmejni umi telesa v Galeriji Equrna, ki jo je kuriral Brandon Rosenbluth.

Sonica