STA, 19. 12. 2023

V kranjskem gledališču 300. ponovitev Županove Micke

V Prešernovem gledališču v Kranju bodo po več kot 20 letih igranja pripravili 300. ponovitev Županove Micke Antona Tomaža Linharta v režiji Vita Tauferja, ki so jo v kranjskem gledališču premierno uprizorili aprila 2001.
:
:
Foto: Arhiv PGK
Foto: Arhiv PGK
Foto: Arhiv PGK
Foto: Arhiv PGK

Kot so sporočili iz kranjskega gledališča, je duhovita interpretacija Linhartove veseloigre s svojim prefinjeno ironičnim prikazom klene slovenske duše navdušila občinstvo v vseh kotičkih Slovenije, očarala zamejske Slovence in gledalce v Srbiji ter za vedno osvojila srca obiskovalcev na festivalih v Argentini, Venezueli in Dominikanski republiki.

Leta 2002 je predstava prepričala tudi žirijo 32. Tedna slovenske drame in prejela nagrado za najboljšo uprizoritev festivala. Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da je kranjska Županova Micka avtonomna, avtorska in nenazadnje avtohtona preslikava človeških avtomatizmov, ki lahko samo v prefinjeni ironiji zaživijo kot umetniški dogodek in žur.

Županova Micka je zgrajena na preprosti intrigi, ki nadaljuje tradicijo klasične evropske komedije, in je prvi Linhartov dramski poskus v slovenščini. V Prešernovem gledališču so, kot so pojasnili, v uprizoritvi zabrisali večno poudarjanje poteze razrednega antagonizma in iz komediografove preprostejše veseloigre ustvaril odrsko, človeško in socialno domišljeno predstavo. "Ta z ostro stiliziranimi dramskimi značaji in zapleti bistroumno hudomušno in blago nostalgično spregovori o trajnejših lastnostih in življenjskih gibalih v nas," so zapisali v opisu še vedno aktivne predstave.

V predstavi igrajo Vesna Pernarčič, Borut Veselko, Darja Reichman, Tine Oman, Rok Vihar, Matjaž Višnar, Pavel Rakovec, Robert Kavčič in Ciril Roblek.

Anton Tomaž Linhart, Vito Taufer, Županova Micka, PGK

Povezani dogodki