STA, 2. 1. 2015

V Mariboru so se spomnili režiserja Frana Žižka

V SNG Maribor je bila 29. decembra spominska prireditev ob 100. obletnici rojstva režiserja Frana Žižka. O njegovem življenju in delu so spregovorili Majda Potrata, Vili Ravnjak in Polona Pivec. Kot je dejal predsednik Zveze kulturnih društev Maribor Franci Pivec, je bil Žižek med obema vojnama nosilec novih konceptov v mariborskem gledališču.

Fran Žižek / Foto: Sms

Po Pivčevih besedah je bil Žižek, rojen na Studencih, vsestranski umetnik. V Pragi, kjer je študiral novinarstvo na Svobodni šoli političnih ved in dramsko igro v Državnem konservatoriju, je bil asistent priznanega avantgardnega gledališčnika Emila Františka Buriana. To znanje je nato prinesel v Maribor in na Ptuj.

Dvakrat je bil ravnatelj mariborske Drame, pri čemer je drugič odstopil, ker mu je občina omejila proračun. V Mariboru je želel ustanoviti tudi neodvisno gledališče v obliki zadruge, kar so mu preprečevali, zato je na povabilo tajnika in dramaturga dramatičnega društva na Ptuju Antona Ingoliča odšel na Ptuj.

Pozneje se je uveljavil tudi v nekdaj novih medijih, kot sta radio in TV, je še povedal predsednik zveze kulturnih društev, ki je prireditev pripravil v sodelovanju s SNG Maribor, Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS Maribor in TV Slovenijo. To je sicer deseta prireditev Spominjanja, ki jo v zvezi posvečajo pomembnejšim kulturnikom.

Po drugi svetovni vojni je Žižek deloval tudi v ljubljanski Drami. Do leta 1956 je režiral več odmevnih predstav Williama Shakespeara, Moliera, Bertolta Brechta in Alberta Camusa. Od 1956 do 1978 je bil zaposlen na Radiu in na Televiziji Ljubljana.

Prispeval je prvo slovensko TV igro in prvo TV opero, zato, kot so sporočili organizatorji, velja za pionirja slovenske umetniške TV produkcije. Med letoma 1970 in 1982 je predaval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada. Umrl je leta 2008 v Medvodah.