STA, 19. 11. 2022

Ballets Jazz Montreal bo v CD plesal na glasbo Leonarda Cohena

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj in v nedeljo gostovala skupina Ballets Jazz Montreal s predstavo Dance Me, v katero so prepletli glasbo pesnika in kantavtorja Leonarda Cohena. Predstava je posvetilo slavnemu umetniku in priklic ciklov življenja v petih obdobjih, kot jih orišejo Cohenova globoko refleksivna glasba in pesmi.
:
:
Foto: Thierry du Bois - Cosmos
Foto: Thierry du Bois - Cosmos
Foto: Thierry du Bois - Cosmos
Foto: Thierry du Bois - Cosmos
Foto: Thierry du Bois - Cosmos
Foto: Thierry du Bois - Cosmos

Kot so zapisali v CD, delo, ki ga je Cohen za življenja tudi odobril, zaznamuje močna in drzna dramaturgija Erica Jeana. Koreografsko so jo podpisali trije mednarodno priznani koreografi: Andonis Foniadakis iz Grčije, Annabelle Lopez Ochoa iz Belgije in Ihsan Rustem iz Velike Britanije. Njihove koreografije odsevajo svojstvenost Cohenove glasbe, v predstavi pa jih oživlja petnajst umetnikov skupine Ballets Jazz Montreal.

Predstava Dance Me združuje 16 Cohenovih skladb, med njimi tudi najbolj prepoznavne Suzanne, So Long, Marianne, Hallelujah, First We Take Manhattan in Dance Me to the End of Love.

Skupina Ballets Jazz Montreal je nastala kot plod sodelovanja med Genevieve Salbaing, Evo von Genscy in Eddyjem Toussaintom leta 1972. Od junija 2021 deluje pod vodstvom Alexandre Damiani. Ustvarja, producira in predstavlja sodobne plesne projekte, utemeljene v tehniki, strogi natančnosti in estetiki klasičnega baleta. Produkcije skupine redno gostujejo na lokalnih, nacionalnih in mednarodnih odrih.

Svojim plesalcem zagotavlja strokovno baletno usposabljanje na najvišji ravni in mednarodno priznanim koreografom omogoča svobodo pri razvijanju lastnega umetniškega procesa v skladu z identiteto skupine, so še zapisali v CD.

Leonard Cohen (1934-2016) je bil "temna eminenca v majhnem panteonu izjemno vplivnih pevcev-tekstopiscev, ki so vzniknili v 60. in zgodnjih 70. letih". Tako ga je označila revija Rolling Stone, po mnenju katere je imel le Bob Dylan še večji vpliv na svojo generacijo, le Paul Simon in Kanadčanka Joni Mitchell pa sta mu bila verjetno enakovredna kot poeta.

V karieri, ki je trajala skoraj 50 let, je izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo. Pisal je tudi poezijo in romane.

CD, Leonard Cohen