STA, 10. 7. 2024

V Kopru s Černobilsko molitvijo začetek festivala Fuga

S predstavo Černobilska molitev novosadske akademije za umetnosti se v Kopru nocoj začenja festival gledaliških in avdio-vizualnih predstav Fuga, prvi in edini mednarodni festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave ter glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope.
:
:

Foto: Arhiv GK

Peta izvedba festivala bo potekala vse do ponedeljka in bo vsak dan ponudila eno predstavo. V uvodnem večeru se bo s predstavo Černobilska molitev predstavila Svetlana Aleksijevič z novosadske akademije za umetnosti.

Aleksijevič na oder kot glavne junake postavlja žrtve, rešitelje in prebivalce območja, ki jih je leta 1986 prizadela jedrska nesreča v Černobilu. Kot opozarja avtorica, nam je v morju informacij, ki so nam danes lahko dostopne, o nekaterih stvareh in dogodkih še vedno premalo znanega. Ob tem opozarja na to, koliko dejansko vemo o Černobilu in koliko o tem govorimo. Predstava bo na ogled v glavni dvorani Gledališča Koper.

V prihodnjih dneh se bodo na festivalu poleg študentov ljubljanske akademije za gledališče, radio, film in televizijo predstavili še študenti iz štirih evropskih fakultet oziroma akademij. Svoja dela bodo predstavili študenti budimpeške akademije za gledališko in filmsko umetnost, fakultete za dramske umetnosti iz Beograda, akademije za gledališko umetnost v Krakovu in Accademie Dimitri iz švicarskega Verscia.

Slovenski študenti se na festivalu predstavljajo v soboto z avtorskim projektom QR koda. Ustvarjalke in ustvarjalci produkcije, ki namesto klasičnega naslova ponuja QR kodo, s principi snovalnega gledališča raziskujejo poglabljajo teme, s katerimi se vsakodnevno soočajo ter jih vedno znova nagovarjajo. Ukvarjajo se z vprašanji otroške nedolžnosti, vojne, distopije, negotove prihodnosti, egocentrizma, z vprašanji o koncu sveta, o vplivu socialnih omrežij na pristnost odnosov, o odnosih nasploh. Njihov pogled na obravnavane teme je v produkciji predstavljen z izrazitim vizualnim spektrom in asociativno, sanjsko logiko, kjer čutenje nadvlada razum.

Festival Fuga organizirata Gledališče Koper in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, letos pa bo na njem sodelovalo 50 študentov umetniških akademij iz vse Evrope. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je festival namenjen predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki delujejo tako na gledališkem kot na glasbenem in avdio-vizualnem področju. Na festivalu lahko namreč predstavijo svoje delo ter se srečajo z delom svojih vrstnikov z drugih umetniških akademij. 

GK, FUGA