STA, 12. 10. 2011

V Kopru Romeo in Julija v lutkovni različici

V Gledališču Koper bo v četrtek na velikem odru premiera lutkovne predstave Romeo in Julija po motivih Williama Shakespeara, ki jo je zrežiral Jaka Ivanc. Kot je povedal na ponedeljkovi novinarski konferenci, je bilo najtežje priti do neke abeceda specifičnega lutkovnega izraza, najlepše pa je, ko lutka na odru oživi.
foto Nejc Saje
foto Nejc Saje
foto Nejc Saje

Po besedah direktorice Gledališča Koper Katja Pegan je predstava namenjena tako mladostnikom, kot odraslemu občinstvu. Kot je dejala, imajo lutke svojo lepoto in pretresljivo poezijo, drugačno kot igralec. "Romeo in Julija sta v tej predstavi zares pretresljiva, prav zato, ker sta lutki," je poudarila.

Jaka Ivanc meni, da je predstava morda namenjena tistim, ki mislijo, da lutke niso več za njih. "Postavljena je popolnoma lutkarsko in živijo samo lutke, ki za razliko od živega igralca na odru zares lahko umrejo. Glede na to, da je v tem tekstu veliko smrti, menim, da je tu moč lutke veliko večja od igralčeve in da je lahko lutka veliko bolj pretresljiva in prepričljiva. Lutka ima moč, ki se je niti ne zavedamo," je dejal. Besedilo je prirejeno, mimično lutko pa je Ivanc izbral zato, ker meni, da lahko najbolje govori.

Asistent režije za animacijo in igralec Brane Vižintin je povedal, da so skozi animacijske vaje odkrivali različne izrazne možnosti posamezne lutke. Po njegovih besedah te lutke zahtevajo zelo natančno dikcijo. Lutke so velike meter in pol.

Igralka Martina Maurič Lazar, ki v predstavi igra Julijo, meni, da je spoj lutkovnega in dramskega gledališča zelo zdrav. "Režiser je imel dramski pogled in je želel lutko videti kot igralca, kar je velik izziv," je dejala in dodala, da je vloga zahtevna, saj gre v njej za izjemno hitro menjavanje čustvenih stanj.

Priredba in dramaturgija sta delo Andreja Jakliča, likovno podobo lutk je zasnoval Miha Knific, kostumografinja je Tina Bonča, avtor glasbe Davor Herceg. V predstavi nastopajo še Iztok Lužar, Miha Arh, Gašper Malnar, Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko, Maja Kunšič in Jernej Slapernik.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, je ljubljansko premiero doživela že konec maja.