STA, 28. 9. 2023

V Kopru kmalu ustanovitev gledališča za otroke Svetilnik

V Koprskem gledališču po rekordni obiskanosti otroških gledaliških predstav v lanski sezoni za oktober napovedujejo ustanovitev prvega gledališča za otroke v zahodni Sloveniji Svetilnik. "Ustanovitev bo prinesla predvsem bolj premišljeno in strukturirano podajanje gledaliških vsebin," meni pomočnica direktorice za program Vanja Korenč.
:
:

Foto: Pixabay

Gledališče za otroke bo ustanovljeno ob robu kulturnega bazarja, ki bo v Kopru potekal 12. oktobra. "V organizacijsko strukturo našega gledališča je sicer že umeščen pedagoški oddelek, ustanovitev gledališča Svetilnik pa pomeni njegovo nadgradnjo v zaokroženo programsko enoto," je pojasnila gledališka pedagoginja Vanja Korenč, ki bo tudi vodila novo enoto koprskega gledališča.

Gledališče za otroke Svetilnik bo prevzelo razvoj in izvedbo gledališkega programa za mlade, ki bo med drugim zajemal otroško produkcijo in abonmaje, gledališko šolo, program za šolske skupine, festival Pri svetilniku v avgustu in pripravo strokovnih pedagoških gradiv.

"Gledališče Koper sicer že vse od svoje ustanovitve velik del produkcije namenja mladim gledalcem, zato se je v 23 letih obstoja nabralo veliko vsebin za otroke, ki ob vedno večjem povpraševanju potrebujejo svojo streho," je še dejala Vanja Korenč. Preteklo sezono je namreč otroške predstave in druge vsebine v koprskem gledališču obiskalo rekordnih 15.000 otrok in njihovih spremljevalcev. Zaradi eksponentne rasti števila obiskovalcev so izvedbe predstav za šole v preteklih sezonah že razporedili čez celotno gledališko sezono.

"Gledališče ne vpliva le na otrokove ustvarjalne sposobnosti, temveč razvija tudi empatijo, komunikacijo, koncentracijo, sodelovanje in kritično razmišljanje ter izboljša jezikovne veščine," je koristi obiska gledališča opisala pomočnica direktorice za program v koprskem gledališču.

Medtem ko v Mariboru in Ljubljani gledališče za otroke deluje že vrsto let, tega v zahodni Sloveniji do zdaj ni bilo. "To prinaša predvsem odgovornost, da prebivalcem v tem delu države omogočimo dostop do tovrstnih vsebin in da so te izbrane skrbno, z umetniškim talentom in strokovnostjo," je prepričana Vanja Korenč, ki verjame, da bodo zaradi poznavanja potreb in težav okolja, z roko v roki z ostalimi gledališči celostno razvijali otroški gledališki program.

Po besedah gledališke pedagoginje bo Svetilnik z mislijo na decentralizacijo gledališkim ustvarjalcem omogočal ustvarjanje v domačem okolju. Pri tem bo posebna pozornost namenjena mladim ustvarjalcem.

V prihodnjem letu bodo vsebine v letni vrednosti 145.000 evrov podprli ministrstvo za kulturo, Luka Koper ter koprska in sežanska občina.

V Gledališču Koper sicer trenutno pripravljajo uprizoritev z naslovom Odprta vrata v maturo 2024, ki obravnava vsa štiri letošnja dramska maturitetna besedila in želi dijakom olajšati njihovo razumevanje. Ob tem v sodelovanju z Narodnim gledališčem Republike srbske pripravljajo tudi koprodukcijsko predstavo Romeo in Julija. Vpis večernih, dijaških in otroških abonmajev za novo sezono je podaljšan do petka.

Gledališče Svetilnik, GK