STA, 29. 3. 2010

Gledališki igralci na svoj dan nagradili kolege

V Slovenskem gledališkem muzeju so na svetovni dan gledališča podelili stanovske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

 

Nagrado za življenjsko delo Marija Vera je prejela igralka Teja Glažar, ki je v zahvali poudarila, da je nagrade vesela toliko bolj, ker so ji jo podelili kolegi, ki poznajo vse svetle in temne plati igralstva.

V Slovenskem gledališkem muzeju se je na svetovni dan gledališča zbralo veliko častilcev gledališke umetnosti, ki so prišli stisnit roko letošnjim prejemnikom nagrad ZDUS.

Ob svetovnem dnevu gledališča sta Štefka Drolc in Maja Sever prebrali tudi poslanici. Drolčeva je v nekoliko skrajšani različici obnovila misli, ki jih je že podala ob podelitvi Prešernove nagrade, medtem ko je Severjeva slovenskemu občinstvu interpretirala mednarodno poslanico Judi Dench.

Poleg Glažarjeve, ki je vso svojo kariero zvesta novogoriškemu gledališču, sta priznanji ZDUS za igralske dosežke v letu 2009 prejela Neda Rusjan Bric in Gašper Tič. Neda Rusjan Bric, igralka Slovenskega mladinskega gledališča, je prepričala z vlogo M v Sli Sarah Kane, Gašper Tič, igralec Mestnega gledališča ljubljanskega, pa je priznanje prejel za vlogo Vasilija Ohlobistina v Tanja-Tanja Olje Muhine. Priznanje za življenjsko delo - bršljanov venec, ki pripada umetnikom, ki niso strogo povezani z gledališčem, je prejel pantomimik Andres Valdes.

Nagrajenka za življenjsko delo Teja Glažar je za STA povedala, da je bila in bo ostala zavezana novogoriškemu gledališču. Bila je zraven, ko so ga ustanavljali in uveljavljali, ter mu ostaja zvesta še naprej, saj ne čuti potrebe, da bi zamenjala gledališko hišo. To je moj otrok, je dejala umetnica, ki bo drevi, kljub poškodbi noge, stala na gledaliških deskah. "Tudi to je del našega poklica," je še dodala Glažarjeva.

Sicer pa ZDUS letos praznuje 90 let delovanja. Ob jubileju bodo v Slovenskem gledališkem muzeju postavili razstavo vseh dosedanjih nagrajencev ZDUS. Obeta se tudi okrogla miza o položaju združenja danes, zgodovinski pogled pa bo podal gledališčnik Mirko Mahnič.