STA, 18. 10. 2014

Borštnikovo srečanje odprlo vrata v svoji 49. izdaji

Festival Borštnikovo srečanje je včeraj odprl vrata v svoji 49. izdaji. "49 let je častitljiva doba, hkrati pa tudi zadnja priložnost, ko si lahko privoščimo nekaj igrivosti in razigranosti," je včeraj ob začetku tega vseslovenskega gledališkega festivala v Mariboru povedala njegova umetniška direktorica Alja Predan.

Foto: Matej Kristovič

"Letos se bomo družili pod sloganom Igrajmo se! In to zato, ker trdno verjamemo in upamo, da bo končno napočil čas, ko se bomo v gledališkem peskovniku lahko samo igrali in ustvarjali, medtem ko bodo v političnem peskovniku poskrbeli, da se državne potičke ne bodo več podirale in da bomo končno doživeli stabilnejše čase," je še povedala Predan.

Zbrane je poleg župana Andreja Fištravca nagovorila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. "Tako kot je v svoji eksistenci ranljiv vsak posameznik, je ranljiv organizem tudi gledališka skupnost in je ranljiva nacionalna kultura. Ranljiva predvsem tam, kjer je ujeta v mreže finančnih interesov in prioritet različnih družbenih skupin," je dejala.

"Naloga ministrstva za kulturo je, da olajša položaj umetnikom in ustvarjalcem, ki delujejo v kulturi. Da naredi vse, da bo družba, vključno z odločevalci, razumela, da je ustvarjalnost temelj razvoja družbe in umetnost najvišji izraz naše identitete. Da bo razumela, da je investiranje v kulturo, umetnost in ustvarjalnost naša najboljša naložba za prihodnost," je še dejala ministrica v svojem prvem nagovoru na Borštnikovem srečanju.

Borštnikov prstan si bo letos nadel prvak Drame SNG Maribor Vlado Novak. "Zdi se mi pomembno, da ostane to srečanje tam, kjer se je začelo, v mestu ob Dravi, kjer so bili glavni iniciatorji festivala, kot sta Fran Žižek in Branko Gombač. In še, tukaj je tudi občinstvo, ki živi s tem festivalom," je povedal spričo skorajšnje 50-letnice festivala.

Festival Borštnikovo srečanje bo med 17. in 26. oktobrom z gledališkimi predstavami, pogovori, bralnimi uprizoritvami, strokovnimi srečanji in drugim tudi letos obogatil oktobrsko kulturno dogajanje v Mariboru. V desetih dneh se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov.

Danes, 18. oktobra, bo med drugim potekal znanstveni simpozij ob 100. obletnici rojstva Vitomila Zupana, v Muzeju narodne osvoboditev Maribor pa bodo odprli virtualni razstavi o najboljših predstavah v letih 2011 in 2013 ter takratnih prejemnicah Borštnikovega prstana Miladi Kalezić in Olgi Kacjan.

FBS