STA, 13. 9. 2022

V Kinu Šiška Dance On Ensembla s koreografijami Lucinde Childs

Kino Šiška bo drevi gostil plesni ansambel Dance, ki bo uprizoril rekonstrukcije klasičnih koreografij Lucinde Childs. "Njene koreografije so za plesalke in plesalce vselej velik izziv, svetovna občinstva pa se jih nikoli ne prenasitijo," so zapisali v Kinu Šiška.
:
:
Foto: Jubal Battisti
Foto: Jubal Battisti
Foto: Jubal Battisti
Foto: Jubal Battisti
Foto: Jubal Battisti
Foto: Jubal Battisti

Ansambel bo izvedel Nenaslovljeni trio I, Kongerije na robovih za dvajset poševnic, Nenaslovljeni trio II in Radialne poti. V drugačni izvedbi, kot jo je ansambel uprizoril na prvem gostovanju v Sloveniji leta 2018, bo na sporedu še Solo Katema.

Koreografije, ki jih bodo prikazali, je Lucinda Childs ustvarila v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je "razvila serijo koreografskih kompozicij, ki so zaradi svoje sežetosti, abstraktnosti in kompleksnosti še danes učinkovite, sveže in vselej znova presenetljive," so zapisali v Kinu Šiška. Zanjo velja, da je bila ena prvih, ki jim je po 60. letih uspel prehod iz eksperimentalnih prostorov na velike gledališke odre, iz Amerike v Evropo.

"Zanimajo me izjemno preprosta gibalna gradiva in načini, kako bi se jih dalo urediti tako, da bi jih lahko gledalec v vsakem trenutku zagledal z drugega zornega kota. Gre za vprašanje, kako preprečiti gledalcu, da bi karkoli gledal na en sam in izključno en način," je povedala v intervjuju z Erickom Franckom leta 1978 in dodala, da v njenih novejših koreografskih delih "ostajamo v zelo omejenem vsebinskem okviru, hkrati pa lahko zaradi tega doživimo mnoštvo premen v smislu rabe časa in prostora".

Tokrat bo serijo del predstavil Dance On Ensemble, projekt berlinske ne-profitne organizacije Diehl+Ritter, ki je nastal leta 2015. Ansambel je odgovor na plesne sisteme na Zahodu, ki plesalce izključujejo po starostnih kriterijih. Sestavlja ga vrsta zvenečih imen sodobnega plesa in baleta, ki "si poleg kanoniziranih del sodobnoplesnega repertoarja želijo tudi drznih eksperimentalnih pristopov k plesu in koreografiji," še piše na spletni strani Kina Šiške.

V Sloveniji so prvič nastopili na CoFestivalu 2018 z Duetom Slon, že maja 2023 pa se vračajo s koreografijo Jana Martensa vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi.

Koreografijo Lucinde Childs je na oder postavil njen nekdanji asistent, plesalec in umetniški vodja ansambla Dance On Ty Boomershine. Izmenično zasedbo ansambla sestavljajo umetniški vodja, Anna Herrmann, Emma Lewis, Gesine Moog, Omagbitse Omagbemi, Lia Witjes-Poole, Alba Barral Fernandez in Javier Arozena. Za kostumografijo je poskrbela Alexandra Sebbag, oblikovanje svetlobe je pripadlo Martinu Beeretzu, zvok je prispeval Mattef Kuhlmey. Dogodek soorganizirata Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška. Nastal je v koprodukciji organizacij STUK. House for Dance in Image and Sound.

Predstavo bo uvedlo predavanje Roka Vevarja z naslovom Uvod v koreografske principe Lucinde Childs.

Lucinda Childs, Dela v tišini, CUK Kino Šiška

Povezani dogodki