STA, 15. 9. 2021

Na Gibanici podelili nagrade Ksenije Hribar za izjemne sodobnoplesne dosežke

Na odprtju 10. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica so poleg nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo Marku Mlačniku podelili še druge nagrade za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Med drugimi je bila za avtorski in koreografski opus nagrajena Andreja Rauch Podrzavnik, kot perspektivna koreografinja pa Anja Bornšek.
:
:

Društvo za sodobni ples Slovenije od leta 2012 podeljuje tudi nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Nagrade so namenjene raznovrstnih ustvarjalcem na področju sodobnega plesa v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju sodobnega plesa pri nas, so zapisali v društvu.

Že pred letošnjo Gibanico je bilo znano, da nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo prejme Marko Mlačnik. Kot piše v utemeljitvi, je Mlačnik kot avtor podpisan zgolj pod peščico koreografskih in plesno-gledaliških projektov, vendar je v novejši zgodovini sodobnih scenskih umetnosti na Slovenskem s svojim koreografskim in plesnim umetniškim delom verjetno najznamenitejši avtor v senci.

Ob začetku Gibanice so v društvu razkrili še ostale nagrajence. Andreja Rauch Podrzavnik je prejela nagrado Ksenije Hribar za avtorski in koreografski opus. V utemeljitvi piše, da je nagrajenka v minulih dveh letih svoja plesna in plesno-kompozicijska znanja, ki so se leta akumulirala, skupaj s svojimi sodelavci pretvorila v vrsto vrhunskih odprtih plesnih del. "Njeno umetniško delo je za domačo sodobnoplesno skupnost zgled in zaveza," je poudarjeno.

Nagrado za perspektivno koreografinjo so namenili Anji Bornšek "Njeno umetniško telo je s poznavanjem sistemov fundamentalne kinetike, t. i. somatskih praks, vselej poslušalec in izvajalec hkrati, izkušnja ter njena zaznava in misel. Prav s temi znanji in perspektivami lahko vstopa v različne situacije s svojo specifično plesno čuječnostjo," med drugim piše v obrazložitvi.

Nagrajen je bil tudi plesalec Boštjan Antončič, že od leta 2005 stalni sodelavec Anne Therese de Keersmaeker in kolektiva Rosas: "Plesnemu delu Antončiča želimo s to nagrado izkazati priznanje za vrhunske umetniške dosežke, ki navdajajo s ponosom in v domači plesni prostor prinašajo zgled, ki ga ni mogoče spregledati." Nagrado za perspektivno plesalko so dodelili Anamariji Klajnšček, "ki je svoj plesno-kinetični instrumentarij tehnično izpopolnila do stopnje, da je kos izjemno širokemu spektru koreografskih in gibalnih izzivov".

Nagrado Ksenije Hribar je prejela tudi teoretičarka Mala Kline. "Dejstvo, da je umetniški opus Male Kline nerazumno obsežen in kvalitativno eden najbogatejših med umetnicami in umetniki njene generacije, filozofinji z izjemnim konceptualnim aparatom zagotavlja izkušnjo in analitični uvid presežne stopnje in nenazadnje kompleksno miselno jasnost," piše v utemeljitvi. Prav tako je bila nagrajena plesalka, performerka, koreografinja, producentka in kuratorka Teja Reba, ki je bila "v zadnjem obdobju odločilna in vplivna snovalka produkcijskega sistema in kuratorskih vsebin festivala Mesto žensk ter aktivna zagovornica vključevalnih programskih in kulturnih politik, ki zagotavljajo zasluženo vidnost umetnicam, kulturnih delavkam in ustvarjalkam, z njimi pa posredno vsem nevidnim in izključenim družbenim skupinam".

Nagrado Ksenije Hribar so podelili še skladatelju Milku Lazarju, ki "že vrsto let sodeluje z domačimi sodobnoplesnimi in baletnimi umetnicami in umetniki", maskerki Tinki Prpar, "ki se umetnosti maske loteva raziskovalno, študijsko, z nenasitno potrebo po širjenju tehničnih znanj", ter oblikovalcu svetlobe Janku Ovnu, katerega oblikovalski spekter "zajema vse od svetlobnih kompozicij in konstrukcij do odprtih del, v katerih svetloba postane telo". Članici in član komisije za nagrade Ksenije Hribar 2021 so bili Maja Delak, Tina Valentan in Rok Vevar.

Odprtje jubilejne, 10. izvedbe Gibanice je zaznamoval dogodek Početi objem pod vodstvom Kaje Lorenci.

Marko Mlačnik, Gibanica, Andreja Rauch Podrzavnik, Teja Reba, Milko Lazar, Mala Kline, Anja Bornšek, Janko Oven, Boštjan Antončič, Tinka Prpar, Društvo za sodobni ples, Nagrade Ksenije Hribar, Anamaria Klajnšček