STA, 3. 10. 2018

V Kinu Šiška Boginje v izvedbi Urške Centa, Katje Šulc in Kukle

V CUK Kino Šiška bo drevi, 3. oktobra 2018 ob 20. uri, premiera plesno-glasbene predstave Deblas/Boginje, za katero so moči združile tri samosvoje avtorice - plesalka in koreografinja Urška Centa, glasbenica Katja Šulc ter vizualna in glasbena performerka Kukla. "Tri ženske, trije avtorski izrazi, trije arhetipi, trije obrazi," je stavek, ki napoveduje premiero.
:
:
Foto: Peter Perunović
Foto: Peter Perunović
Foto: Peter Perunović
Foto: Peter Perunović
Foto: Peter Perunović

Avtorice so za navdih pri ustvarjanju predstave Deblas/Boginje vzele romsko žensko - podobo večne fascinacije in kontradikcije - ter jo skušale prenesti v naš kulturni prostor. Predstava je zasnovana v obliki triptiha, ki skozi tri temeljne postaje - rojstvo, poroka in samota - išče skupne prostore Andaluzije in Balkana, se upira stereotipom, mačizmu in šovinizmu, hkrati pa objema ženskost, strast in lepoto.

"Avtorice v nepredvidljivem spoju giba, glasbe in podobe preigravajo različne arhetipe ženske, ki preizkuša meje, lastna in tuja pričakovanja, zastavljene in vsiljene ideale," piše na spletni strani šišenskega centra urbane kulture.

Plesalka in koreografinja Urška Centa v predstavi raziskuje korenine flamenka in ga razširja na polje sodobnega plesa, skozi iskanje bistva, preizkušanje neznanih teritorijev, seganje v nezavedno. Pevka in glasbenica Katja Šulc je krik in je glas iz drugega sveta, napaja se pri flamenko poeziji, tradicionalnih romskih pesmih in abstraktnih folk vokalizacijah. Vizualna in glasbena perfomerka Kukla pa skozi zvok in podobo vstopa v polpreteklo zgodovino Balkana in njegov fatalizem.

Poleg ustvarjalk predstave bodo v predstavi nastopili še plesalki Tina Habun in Anamaria Bagarić, glasbenika Robert Jukič in Victor Guadiana ter beatboxer Murat. Grafično oblikovanje za predstavo podpisuje Rok Marinšek, fotografijo Peter Perunović, kostumografijo pa Damir Raković Ponorelii.

Urška Centa, Kukle, Katja Šulc, CUK Kino Šiška

Povezani dogodki