LG Nebo, STA, 26. 8. 2010

Od skice do lutke

Lutkovno gledališče Nebo, katerega soustvarjalec je Andrej Štular, multimedijski umetnik in član kolektiva Strip Core, bo v ljubljanski mestni galeriji razstavil risbe, lutke, scenske elemente in videe iz predstav.

Okrog sveta

Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Iz potrebe po združitvi likovne in glasbene govorice s simbolnim ter eksperimentalnim gledališčem so se v njem sprva zbrali Petra Stare, Andrej Štular in Marko Završnik.

Skupini je likovni pečat, ki je prepoznaven še danes, vtisnil Andrej Štular. Ta je nekonvencionalen, vse prej kot dopadljiv, pretežno hladnih barv, tehnološko izviren, ki z mešanjem različnih materialov išče likovni poudarek k dramaturgiji, in vedno v iskanju ustreznih možnosti za prepričljivo sporočilnost vsake predstave, je v razstavnem katalogu zapisal Edi Majaron.

Petra Stare pa Majaronovih besedah svojemu značaju primerno dopolnjuje Štularjevo skoraj ruralno prvinskost s poetičnostjo ženske duše. Tako je že njena prva solo predstava Soba leta 2001 pod nazivom lutkovnega gledališča Nebo temeljila na liričnem razmišljanju o usodi žene na neponovljiv lutkovni način - z golimi rokami, ki nosijo glinene glave.

Gledališče Nebo ohranja klasične lutkovne tehnike ter raziskuje povezovanje drugih umetniških medijev - filma, fotografije, stripa - z lutkovnim gledališčem. V začetku je uprizarjalo lutkovne predstave za odrasle, danes se posveča tako poetičnim otroškim predstavam kot tudi eksperimentalnim odrskim dogodkom za odrasle.

V gledališču se srečujejo ustvarjalci različnih umetniških področij. Zvesti sodelavci Neba so Mojca Osojnik, Andrej Rozman Roza, Andrej Adamek, Peter Kus, Maja Peterlin, Marijan Manček in drugi.

Gledališče Nebo s svojimi predstavami gostuje po Sloveniji in v tujini. V okviru gledališča deluje tudi otroški studio Laboratorij, ki vsako leto pripravi avtorsko lutkovno predstavo, so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana.

Razstava bo na ogled od 26.8.2010 do 21.10.2010.

Povezave: