STA, 12. 9. 2020

V Kaunasu premiera Elektra v režiji Jaše Kocelija

Slovenski režiser Jaša Koceli je s svojo ekipo na veliki oder Narodnega dramskega gledališča v Kaunasu, evropski prestolnici kulture 2022, postavil predstavo Elektra. V gledališču predstavo posvečajo ženskam Belorusije. Današnjo premiero bo ob 17. uri mogoče na daljavo spremljati tudi v ljubljanskem Siti teatru BTC.

Foto: Pixabay

Kocelijeva ekipa je začela Elektro v Kaunasu postavljati pozimi, zaradi epidemije novega koronavirusa pa so bili primorani prestaviti za pomlad načrtovano premiero. Čakanje na novi datum pa je dal predstavi dodaten kreativni vzgon, saj je Koceli enega največjih mitov v zgodovini v lastni dramatizaciji po motivih Sofokleja, Ajshila in Evripida sporočilno usmeril prav k temi ženske, ki čaka, a ne ve, kaj sploh lahko pričakuje, zato se v njej razrašča sla po maščevanju in uporu.

V trenutnem času je tema izolacije, hišnega zapora in mučnega čakanja še kako aktualna. "Zgodba govori o čakanju in o tem, kako to spremeni človeka. Elektra je zaprta v palači. Z igralci smo se veliko pogovarjali, kako bivanje v zaprtem prostoru vpliva na človeka, kakšne čustvene nevihte to stanje povzroča. Elektra je zame zgodba o trdi temi in globinah, ki se skrivajo v nas. Kaj se zgodi, ko izzovejo in porodijo maščevanje iz obupa," je ob premieri razmišljal režiser Koceli.

Mimo tega Elektra deli univerzalno usodo močnih žensk, ki se upirajo zgodovinskim okoliščinam in spolni diskriminaciji, kar Kocelija kot avtorja zanima že dolgo, saj slovi po naklonjenosti aktivnim in usodnim ženskim likom, kar je doslej lahko v največji meri pokazal v Trojankah (SNG Nova Gorica, 2018), ki so bile izbrane kot otvoritvena uprizoritev lanskega Festivala antičnega gledališča na Cipru.

Direktor Narodnega dramskega gledališča Kaunas Egidijus Stancikas predstavo Elektra posveča prijateljskemu nacionalnemu gledališču Janka Kupala v Minsku v Belorusiji in vsem ženskam Belorusije, ki se zadnje tedne na ulicah borijo za svobodo in proti represiji.

"Ko smo začeli sodelovati s Kocelijem, smo želeli reflektirati vrednostne sisteme in pozicijo žensk skozi različne generacije. In nedavni dogodki so to temo naredili še bolj relevantno, zato predstavo Elektra posvečamo ženskam, ki sodelujejo na aktualnih dogodkih v Minsku v Belorusiji in so na poti v svobodo. Zdaj je čas, da prevzamemo kolektivno in osebno odgovornost. Ta predstava je zelo dobro soočenje s časom in odnosi v nekdanji, današnji in gotovo tudi jutrišnji Evropi," je prepričan Stancikas.

V predstavi v glavni vlogi nastopa litvanska igralka Greta Šepliakovaite, ob njej pa bodo na odru še številni člani igralskega ansambla gledališča v Kaunasu in gostje. Elektro so sicer s Kocelijem ustvarili stalni slovenski sodelavci: scenograf Darjan Mihajlović Cerar, skladatelj Miha Petric, kostumografinja Branka Pavlič, koreografinja Tajda Podobnik in oblikovalec svetlobe David Andrej Francky, so sporočili iz Kocelijeve ustvarjalne ekipe.

Elektra, Jaša Koceli