STA, 16. 9. 2022

Kulturni dom Krško želi s številom abonentov preseči predcovidno raven

Kulturni dom Krško (KDK), v okviru katerega delujejo še Galerija Krško, Mestni muzej Krško in grad Rajhenburg pri Brestanici, bo v novi gledališki oziroma abonmajski sezoni 2022-2023 obiskovalcem ponudil tri gledališke abonmaje, dva za odraslo občinstvo in enega za otroke. S številom abonentov želijo sicer preseči predcovidno raven.
:
:

Foto: Pixabay

Direktorica KDK Darja Planinc je na novinarski konferenci povedala, da za odrasle pripravljajo zeleni in modri abonma in za otroke od tretjega do devetega leta starosti rumeni abonma. Abonenti se lahko vanje vpišejo do 7. oktobra.

Zeleni in modri abonma sestavlja sedem izbranih predstav slovenskih poklicnih gledališč. Tri so skupne obema, nadaljnje tri pa se razlikujejo za vsakega posebej, je dodala.

Pri tem so v zeleni abonma, ki daje poudarek komediji, zajete tri drame, v modri abonma, ki poudarja dramo, pa tri komedije. Sedmo oziroma dodatno abonmajsko predstavo lahko abonenti izberejo med predstavami drugega abonmajskega nabora. Rumeni abonma pa ponuja skupaj šest izbranih dramskih, lutkovnih in plesnih predstav slovenskih gledaliških producentov.

Usmeritev KDK ostaja umetniška vrednost predstav, pri čemer bi radi ponudili najboljše, kar ponujajo slovenska poklicna in polpoklicna gledališča. "Tematsko in režijsko raznolik ter vsebinsko aktualen repertoar nove gledališke sezone vsem ljubiteljem gledališča prinaša priložnost poglobljenih umetniških doživetij in celovit vpogled v široko paleto sodobnih uprizoritev," je dejala.

Kot je navedla direktorica, zeleni in modri abonma ponujata skupne predstave, Nova rasa ljubljanske Drame, Paloma Slovenskega mladinskega gledališča in Dr. Prešeren kranjskega Prešernovega gledališča.

Modri abonma prinaša še Olje črne kumine Mestnega gledališča ljubljanskega, Emigranta ljubljanske Drame in koprodukcijske Krize, zeleni pa ponuja še monokomedijo Zdrava pamet domačina Nika Škrleca, komedijo Vse zastonj! Vse zastonj! kranjskega Prešernovega gledališča in komedijo Boeing, Boeing Špas Teatra.

Rumeni abonma sestavljajo predstave Janko in Metka SNG Nova Gorica, Najprisrčnejši velikan ljubljanskega Lutkovnega gledališča, Povodni mož Ambrož ljubljanskega Plesnega teatra, Repa velikanka Gledališča Labirint in Društva lutkovnih ustvarjalcev, Zrcalce, zrcalce požrla te bom ljubljanske Drame in Tista o bolhah celjskega Slovenskega ljudskega gledališča.

Povedala je, da so bodo skušali z novimi abonmaji pritegniti večje število abonentov kot v letih pred epidemijo covida-19 in njihovo število s 320 dvigniti na 350.

Ta osrednja posavska kulturna ustanova je sicer z letošnjim polletnim obiskom močno presegla primerljivi lanski obisk. V prvem polletju letos je namreč KDK z vsemi enotami obiskalo skupaj nekaj več kot 41.000 obiskovalcev, medtem ko je lanski celoletni obisk nekoliko presegel število 33.000, je še navedla Planinc.

Kulturni dom Krško, repertoarji