STA, 11. 6. 2010

3. baletni dnevi

Na Prešernovem trgu se bodo danes začeli 3. baletni dnevi. Osrednji dogodek prireditve, ki jo pripravlja SNG Opera in balet Ljubljana, je Gala koncert baletnih zvezd drevi ob 21. uri, ki bo hkrati zaznamoval začetek sklopa kulturnih prireditev Junij 2010 v Ljubljani.
:
:

 

Program 3. baletnih dnevov, ki se bodo zaključili 13. junija, se bo začel že popoldan, ko bodo ob 18. uri v Centru Španski borci odprli fotografsko razstavo, posvečeno nemški plesalki in koreografinji Pini Bausch (1940-2009). Na Prešernovem trgu bodo poleg baletnih solistov SNG Opere in baleta Ljubljana nastopili tudi tuji baletni gostje. Umetniški vodja večera je Jaš Otrin.

Gostujoči solisti Bridget Breiner in Joseph Gatti iz Združenih držav Amerike, Poljak Wieslaw Dudek in Španec Ivan Gil Ortega bodo s solisti ljubljanskega baleta - Petrom Đorčevskim, Bojano Nenadović Otrin, Josephom Bunnom, Rito Pollacchi in drugimi, nastopili v prepoznavnih baletnih odlomkih priznanih koreografov, na glasbo Bacha in celo Michaela Jacksona. Ponovitev Gala baletnega večera bo v nedeljo ob isti uri.

V soboto ob 21. uri bo na Prešernovem trgu mogoče videti balet "Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat...po Prešernu" na glasbo P.I. Čajkovskega. Koreografski par Bojana in Jaš Otrin je legendo o iskanju nedosegljive ljubezni in lepote v štirih dejanjih nadgradil ter prepletel z utrinki iz življenja Franceta Prešerna. Izhodišče njune zgodbe je bila Prešernova nedosegljiva ljubezen do Primčeve Julije, ki je pesnika navdihnila s tolikšno ustvarjalnostjo.

Zadnji Baletni dan bo v znamenju cikla mladih koreografov. V predstavi Urbanobalet, ki je sestavljena iz dveh delov, se bosta na Prešernovem trgu ob 21.30 predstavili koreografinja Sanja Nešković Peršin z Neverland Ing in Kjara Starič s Comfort Zone (Območje udobja). Njuni koreografiji bodo izvedli baletni plesalci ljubljanske opernobaletne hiše.

SNG Opera in balet Ljubljana