STA, 1. 11. 2021

V Istanbulu dobili novo operno hišo

Na trgu Taksim v Istanbulu so ob praznovanju 98. obletnice ustanovitve turške republike odprli novo operno hišo. Poleg operne dvorane z 2500 sedeži so v Kulturnem centru Ataturk še kino, knjižnice, kavarne in restavracije. Center je nadomestil starejšo zgradbo, ki so jo porušili leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
:
:

Foto: Pixabay

Kulturni center so poimenovali po ustanovitelju republike Mustafi Kemalu Ataturku, s svojo stekleno fasado pa po pisanju AFP spominja na arhitekturo prejšnje zgradbe. Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu je operna dvorana temno rdeče barve in vsebuje 15.000 ročno izdelanih keramičnih ploščic, ki jih je mogoče videti tudi od zunaj.

Novo stavbo je zasnoval arhitekt Murat Tabanlioglu, sin arhitekta Hayatija Tabanliogluja, ki je oblikoval prejšnji center, znan kot AKM. Prvotno so ga zgradili leta 1969 kot istanbulsko kulturno palačo, ki je predstavljala sodobno in posvetno Turčijo. Kasneje so stavbo obnovili in jo po požaru leta 1970 ponovno odprli leta 1977. Po letu 2008 pa so prireditve v njej ustavili in jo prenehali uporabljati. Temelje za novo zgradbo so postavili februarja 2019.

Stavba je po pisanju AFP postala tudi simbol protivladnih protestov Gezi, saj stoji tik ob istoimenskem parku, v katerem so leta 2013 izbruhnili protesti, potem ko je takratni premier in sedanji predsednik Recep Tayyip Erdogan nameraval porušiti tako park kot kulturni center.

Center je v lasti ministrstva za kulturo in turizem. Nahaja se nasproti nove mošeje, ki jo je Erdogan odprl maja. Ljubitelji umetnosti se veselijo prihodnjih programov, mnogi pa se po pisanju AFP sprašujejo, ali bodo v njem predstavljena tudi dela umetnikov, kritičnih do vlade.

Na otvoritvenem koncertu je nastopil Londonski filharmonični orkester.