STA, 2. 9. 2010

Ognjemet za novo mariborsko lutkovno gledališče

Lutkovno gledališče Maribor se danes seli v nove prostore v obnovljenem minoritskem samostanu na Lentu. Slavnostno odprtje bo ob 20. uri s posebnim programom za povabljene goste in ognjemetom, že naslednji dan pa bodo vrata odprli za širšo javnost.
:
:

 

Lutkovno gledališče, ki so ga uredili v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, je eden največjih investicijskih projektov v Mariboru v zadnjih letih, ki so ga uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Celotna investicija je znašala nekaj več kot 14 milijonov evrov, pri čemer je 6,4 milijona evrov prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 2,7 milijona evrov je prispevalo ministrstvo za kulturo, ostalo pa je zagotovila mestna občina Maribor.

Lutkovno gledališče Maribor
je bilo ustanovljeno leta 1973. Večkrat se je selilo, zadnjih nekaj let pa je gostovalo v mnogo pretesnih prostorih nad Mariborsko knjižnico na Rotovžu. Dolga leta so zanj iskali primerno lokacijo, leta 2002 pa se je porodila ideja o selitvi v nekdanji minoritski samostan na Lentu.

V obnovljenem kompleksu z nekaj manj kot 2500 kvadratnimi metri uporabnih površin bodo poleg dveh dvoran, velike z 240 in male z 80 sedeži, še lutkovne delavnice, studio, razstavni prostori, knjigarna in prodajalna. "Skušali bomo zares odpreti vrata in pokazati vso razkošje lutk," je pred odprtjem gledališča novinarjem pojasnila direktorica gledališča Mojca Redjko.