STA, 8. 10. 2019

V Gledališču Velenje premiera predstave za otroke Tina in medvedja moč

Gledališče Velenje bo v soboto v velenjskem domu kulture premierno uprizorilo predstavo za otroke Tina in medvedja moč po literarni predlogi avtorja številnih mladinskih in otroških besedil Primoža Suhodolčana. Za dramatizacijo pravljice o Tini Maze kot deklici, ki se je navduševala za smučanje, je poskrbel režiser Romeo Grebenšek.

Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Gledališča Velenje, je Suhodolčanova pravljica z naslovom Tina in medvedja moč pravljica o deklici, ki se navdušuje za smučanje. Naslovna junakinja je vsem dobro poznana smučarska šampionka Tina Maze, katere zgodbo je Suhodolčan poustvaril v resnični pravljični zgodbi.

Živahna deklica Tina iz vasi Črna v njej raziskuje svojo okolico in svet ter nenehno teka gor in dol. Velikokrat obišče tudi slavnega črnjanskega medveda, ki pa nekega dne oživi. Hitro se sporazumeta in medved ji s pomočjo lisice pomaga pri treningu smučanja.

"Pravljica o Tini Maze je lahka, naravna izbira, a po drugi strani težek izziv. Dandanes je imeti idole in postati eden od njih stalnica nacionalne športne tradicije. Ustvarja navdušenje. Želja, da bi otroci pravljico videli na odru, pa je tudi didaktične narave, zato še kako sodi tudi v aktualni teden otroka," navajajo v Gledališču Velenje.

Pravljica po njihovi oceni namreč obenem zabava in nas uči vztrajnosti, potrpežljivosti, delavnosti in najpomembneje opogumlja nas, da sledimo svojim sanjam.

Predstavo je režiral Romeo Grebenšek, ki je literarno predlogo priredil za odrsko izvedbo in tudi zasnoval sceno. V predstavi igrajo Jana Flego, Irena Zalar, Jože Školc, Nejc Škorjanc, Zoja Lešnik, Miha Šilc in Urban Hrastnik, pri uprizoritvi pa so sodelovali še Peter Harl (glasba), Lucija Boruta (koreografija), Astrid Bastianelli (kostumi), Andrej Vrhovnik (kostumografija živali), Christian Šiškovič (rekviziti) in Marko Janeš (izdelava scene).

Predstava, ki sodi tudi v letošnji Maksi in Mega Pikin abonma Festivala Velenje, je nastala v koprodukciji Gledališča Velenje in Festivala Velenje ter ob podpori velenjske občine.

Gledališče Velenje, Tina in medvedja moč