STA, 7. 3. 2019

V Celju premiera Zgodbe o vojaku na glasbo Stravinskega

Hiša kulture Celje bo nocoj v celjskem Narodnem domu premierno uprizorila glasbeno-gledališko predstavo Zgodba o vojaku z glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega. Uprizoritev je po libretu Charlesa-Ferdinanda Ramuza režirala Lea Kukovičič, septetu glasbenikov pa dirigira Simon Dvoršak.
:
:

FOTO: Pixabay

Zgodba o vojaku je glasbeno-gledališko delo v osnovi zamišljeno za tri igralce, enega ali več plesalcev in inštrumentalni septet, ki so ga leta 1918 krstno uprizorili na festivalu v Lozani.

Libreto, ki ga je navdihnila ruska ljudska pripovedka, pripoveduje zgodbo o vojaku, ki svojo violino proda hudiču v zameno za neizmerno bogastvo, kot vedno pa se izkaže, da se v drobnem tisku dogovora z zlodejem skriva marsikatera neprijetnost. Dogajanje ilustrira glasba Stravinskega, ki jo odlikujeta prepoznavna zvočnost in genialna ritmična invencija, so zapisali v Hiši kulture Celje.

Za Dvoršaka je Zgodba o vojaku eno najbolj znanih del Stravinskega, ki poustvarjalne duhove buri že od samega nastanka in je v Sloveniji doživelo le redke uprizoritve. V Celju bodo delo uprizorili prvič v novi priredbi besedila, na slovenskih odrih pa ga je bilo nazadnje mogoče videti v Ljubljani pred šestimi leti.

Dvoršak je še spomnil, da je Stravinski Zgodbo o vojaku ustvaril, ko je bil v izgnanstvu v Švici. Ljudsko pripoved je prelil v komorno delo, da bi se tako pogosteje izvajalo in bi z njim tudi kaj zaslužil. Po besedah dirigenta je delo napisano za sedem glasbenikov, ker so ritmi zahtevni, pa je njegova izvedba brez dirigenta kljub komorni zasedbi zahtevna.

Glavno vlogo vojaka igra Luka Bokšan, hudička je Doroteja Nadrah, plesalka pa Mojca Majcen. Dramaturgijo podpisuje Nuša Komplet Peperko, scenograf predstave je Matija Kovač.

Zgodba o vojaku, Hiša kulture Celje