STA, 3. 7. 2020

V Divači se bodo poklonili igralcu Radku Poliču

Na dvorišču Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači bo drevi tradicionalna prireditev Poklon, ki jo tokrat posvečajo igralcu Radku Poliču. Med drugim bodo prikazali film Idealist v režiji Matjaža Klopčiča. Vloga v filmu, ki bo obenem odprl novo sezono letnega kina muzeja, je nedvomni Poličev presežek, so zapisali v Slovenski kinoteki.
:
:

Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI

Kot pojasnjuje v kinoteki, je vloga za Poliča kot mladega igralca predstavljala velik izziv, saj je moral zaigrati usodo človeka - od idealistovega optimizma do skrhanega in ogoljufanega starčka. A je "Martina Kačurja zaigral zanesljivo, čvrsto in v enem zamahu", so poudarili.

"Rac je rad skromen in pravi, da je pustil na filmu le nekaj sledi. Ampak ne, pustil je cele brazde! Je možno v eno življenje spraviti več kot je spravil on v več kot pol stoletja aktivnega eksperimentiranja s svojo dušo in telesom," se sprašujejo v kinoteki.

Polič je nastopil v skoraj 60 celovečernih filmih, odigral več kot 50 vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot 100 radijskih iger. V domačih in tujih celovečernih filmih je bil proletarec, partizan, revolucionar, upornik, propadli idealist, kmet, deseti brat, uporniški študent, aristokrat, zoprn birokrat, razdvojen belogardist, gestapovec, luzer, intelektualec, grof, migrant, direktor, norec, obrambni minister, upravnik zapora, filozof, lord, zaljubljeni upokojenec, oblastnik in še marsikaj drugega.

Svojo igralsko pot je začel v zgodnjih 60. letih, ko se je še ne 20-letni v filmu Nočni izlet prvič pojavil na filmskem platnu. Takrat mu je režiser Mirko Grobler dejal: "Veš kaj poba, tebe ima pa kamera rada!"

Poklon filmskim igralkam in igralcem v Divači poteka že 17 let. Začelo pa se je še prej, in sicer leta 1997, ko so skupaj z občino Divača z več dogodki obeležili rojstni dan v Divači rojene igralke Ite Rine (1907-1979). Ob vsakoletnem poklonu in projekciji filma na borjaču muzeja igralcev izdajo tudi monografijo Poklon z obsežno predstavljenim filmskim opusom in življenjem izbranega igralca oziroma igralke. Za tokratno knjižico so tekste prispevali Majda Širca, Ivan Velisavljević in Jurij Bobič.

Doslej so se poklonili Metki Bučar, Duši Počkaj, Štefki Drolc, Bertu Sotlarju, Mihi Balohu, Poldetu Bibiču, Lojzetu Rozmanu, Majdi Potokar, Špeli Rozin, Stanetu Severju, Ivanki Mežan, Mileni Zupančič, Demetru Bitencu, Antonu Petjetu in Mirandi Caharija. Leta 2007, ob 100. obletnici rojstva Ite Rine, je izšla tudi obsežna slovensko-angleška monografija o prvi slovenski filmski zvezdi.

Radko Polič