STA, 19. 4. 2016

SSG Trst v boljši finančni kondiciji

Na skupščini Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu so soglasno odobrili obračun za leto 2015, ki je v lanski poslovni dobi izkazal rahel dobiček, so sporočili s tržaškega gledališča.
:
:

SSG Trst / Foto: Arhiv SSG Trst

Predsednica SSG Breda Pahor je v poročilu poudarila, da upravni odbor zelo pozitivno ocenjuje pozornost, ki ga ministrstvo za kulturo posveča slovenskemu gledališču, čeprav so zneski za dejavnost slovenske narodne skupnosti v Italiji preskromni.

Poudarila je, da tržaško gledališče preudarno in skrbno odloča o razporedu sredstev in njihovi uporabi. Gledališče mora namreč še vedno odplačevati dolg, ki pa se iz leta v leto niža. Zato so tudi dobiček poslovne dobe 2015 namenili kritju izgub prejšnjih let.

Na seji skupščine so omenili tudi ministrski dekret, ki ureja gledališko dejavnost. Sprejet je bil namreč popravek, ki omogoča, da se pri zahtevanem seštevku predstav upoštevajo tudi predstave, odigrane v Sloveniji, kar bo deloma olajšalo spoštovanje veljavnih določil, so zapisali v gledališču.

Omenili so še posege v dotrajane prostore kulturnega doma, ki jih gledališče ne more urediti z rednimi dotacijami za dejavnost.