STA, 5. 11. 2021

V Cukrarni premiera Luštkove predstave iz projekta Share I Have a Dream

V parterju Cukrarne bo drevi ob 19.30 premierno izvedena predstava I Have a Dream avtorja Gregorja Luštka. Gre za prvo produkcijo, nastalo v sklopu projekta Share, ki ga zavod Exodos izvaja s partnerji. Koreograf, plesalec in pedagog Luštek je predstavo, ki se osredinja na željo po sobivanju, soustvaril z umetniki iz afriških in evropskih držav.
:
:

Foto: Nebojša Tejić / STA

Predstava I Have a Dream se po napovedi osredotoča na "željo po sobivanju, v katerem lastna intima skozi artikulacijo sanj postaja sestavni del skupnega raziskovalnega prostora". Ne gre zgolj za iskanje skupne umetniške govorice onstran ekonomskih in političnih okvirjev, ampak za pozicijo razpiranja in izpovedovanja sanjskega sveta, tkanja besednih, gibalnih in glasbenih vezi ter edinstvenega odrskega sobivanja afriških in evropskih umetnikov.

Na nedavni predstavitvi je Luštek pojasnil, da je osnovno izhodišče njegovega projekta, "da lahko življenje ali ples doživljamo po istem principu kot doživljamo sanje, brez hotenj ali koncepta". Po njegovih besedah se v sanjah ustvari ultimativen avtonomni prostor, v katerem nimaš pravice pripomb na režijo. Producenti verjamejo, da je predstava I Have a Dream "v slovenskem kulturnem prostoru zagotovo unikum".

Ob Luštku so soavtorji in nastopajoči v predstavi Korotomi Barro, Tchinatadi Ndjidda, Kristyna Šajtošova in Inti Šraj, glasbo podpisujeta Branko Rožman in Žigan Krajnčan, oblikovanje luči Borut Bučinel, tekste pa Andreja Kopač in asistent režije Juš Zidar.

Predstava I Have a Dream uvaja sklop dogodkov, ki jih zavod Exodos pripravlja v Cukrarni v sklopu predstavitve rezultatov svojega dela v času koronakrize. To so sicer že zaznamovali predstavitvi filmov Boruta Bučinela, vezanih na projekt Share, ter predstava Cross kamerunskega koreografa in plesalca Tchinatadija Ndjidde. Prav tako dogodke zaokroža Bučinelova fotografska razstava V tvojih očeh.

V prihodnjem tednu pa bo Exodos v Cukrarni predstavil še slovensko premiero slovensko-latvijske predstave Inter-view Žigana Krajnčana ter Krajnčanov solo performans Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj.

I Have a Dream, Gregor Luštek, Share