STA, 22. 4. 2014

V CD ta teden festival sodobne umetnosti mladih Transgeneracije

V Cankarjevem domu (CD) se bo danes začel festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2014. Na njem se bodo predstavili dijaki iz vse Slovenije z gledališkimi in plesnimi predstavami ter likovnimi, fotografskimi in video deli. Gledališki in plesni del festivala bo potekal do 26. aprila, razstavni in video del pa vse do 9. maja.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Transgeneracije so namenjene predstavitvi najboljših dosežkov dijaške gledališke, plesne, video, oblikovne, literarne in likovne ustvarjalnosti v posamezni sezoni.

Tema letošnjega festivala je Evropsko leto odločitve - Ukrepaj. Sodeluj. Vplivaj. Izraznost predstavljenih del naj bi se osredotočila na lastno razumevanje teh pojmov kot spodbujevalcev kritičnega razmišljanja in politične oziroma javne participacije, na odnos do javnega dobrega in možnosti za mlade, da resnično vplivajo na prihodnost Evrope.

Oporne točke v pomoč pri razmišljanju o Evropski uniji in njeni vlogi v vsakdanjem življenju so bili lahko elementi, kot so: svoboda gibanja; pravila o tem, kaj je zdrava hrana; okoljevarstveni standardi, ki jih morajo spoštovati po vsej Evropi; možnost študija kjerkoli v EU in drugo.

Festival se bo začel v veliki sprejemni dvorani CD z odprtjem razstave likovnih, fotografskih in video del, prispelih na natečaj, ter performansi, zvočnimi in video instalacijami pod skupnim naslovom Prekinitev dijakov Gimnazije Poljane.

Selektorji - Petra Pogorevc in Matej Bogataj za gledališki program, Barbra Drnač in Daliborka Podboj za plesni program ter Gašper Demšar za likovni, fotografski in video program - bodo na sklepni slovesnosti, ki bo v sredo, 14. maja, ob 19. uri v Štihovi dvorani, razglasili nagrajence festivala. Sledila bo gledališka predstava Prosto po Prešernu v produkciji Cankarjevega doma in Zavoda Margarete Schwarzwald, so sporočili iz CD.