STA, 9. 1. 2015

V Cankarjevem domu premiera Triptiha skupine Kjara's Dance Project

V Cankarjevem domu bo nocoj na sporedu premiera plesne predstave Triptih, za katero so koreografije prispevali Lotem Regev, Rosana Hribar in Kjara Starič Wurst. V vseh koreografijah avtorji raziskujejo vprašanje identitete. Gre za tri različne interpretacije, ki med drugim odgovarjajo na vprašanja, kdo sem, kaj me določa in česa se oklepam.

Foto: Aljoša Rebolj

Predstava je nastala v produkciji skupine Kjara's Dance Project kot umetniško sodelovanje treh koreografov. Umetniško vodenje je prevzela Starič Wurstova, ki podpisuje koreografijo Tu, zdaj. Pri njeni pripravi si je zastavila vprašanje, kdo je, ki jo trenutno zelo zaposluje.

"Kdo torej sem? Nekdo, ki se trudi objeti neznano in biti le to, kar je v tem trenutku. Nič drugega ne obstaja. Je že minilo ali se še ni zgodilo. Torej sem lahko jaz jaz le tu in zdaj. V tem trenutku. Tu. Pred vami," je ob predstavi zapisala koreografinja.

Starič Wurstova je k sodelovanju povabila še Regeva in Hribarjevo, ker je, kot je povedala v pogovoru za današnji Dnevnik, "soočenje različnih metod dela poglobilo izhodiščno temo predstave".

Regev se je vprašanja identitete lotil v koreografiji Novi bogovi. "Po preživetju uničenja človeštva se majhna skupina preživelih dvigne iz pepela. Ni preteklosti. Ni spomina. Ni prepričanj. Ostal je le nagon. Preživetje jim prinaša povsem novo odgovornost, kako na novo vzpostaviti socialne kode. S to odgovornostjo se odpravijo na pot iskanja novih struktur in harmonije," o predstavi piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Skušnjava pa je naslov tretje koreografije, ko jo je pripravila Hribarjeva, stara znanka slovenskih odrov, tudi v tandemu s koreografom Gregorjem Luštkom. V svoji koreografiji se je posvetila telesu in prostoru oziroma uprostorjenju telesa.

"Vedno obstaja neka smiselna realnost med telesom in prostorom, kot brezčasna, nesimbolna in avtonomna struktura, znotraj katere se razkriva vprašanje, kaj, kako in zakaj nas giblje. Kakšen je notranji patos telesa, ki opravlja te naloge in v sam gib vlaga svoje vsebine," se je med drugim spraševala.

V koreografijah nastopajo plesalci Liza Šimenc, Kaja Lin, Simona Kočar, Tajda Podobnik, Maja Sonc, Anja Moderndorfer, Jan Ravnik, Andrea Apadula, Eli Cohen, Anamaria Bagarič, Tina Benko, Neža Jamnikar, Aljoša Moderndorfer in Starič Wurstova.

Glasbo za koreografiji Starič Wurstove in Regeva podpisuje Ran Bagno, glasbo za koreografijo Hribarjeve pa Branko Rožman. Kostume je oblikovala Almina Duraković, za odrsko podobo je poskrbel Andrej Stražišar.

Kjara's Dance Project - projekt sodobnega baleta, namenjenega mladim plesalcem - je leta 2010 ustanovila Starič Wurst. Vizija projekta je mladim plesalcem zagotavljati priložnosti za delo in umetniški razvoj ter jim olajšati prehod v profesionalni svet.

Koproducent predstave je Cankarjev dom, kjer bo ponovitev Triptiha v Linhartovi dvorani na sporedu še v soboto, 10. januarja.