STA, 8. 5. 2013

V CD prihaja pravljična opera za otroke Rdeča kapica

V Cankarjevem domu bo danes ob 17. uri premiera operne predstave za otroke Rdeča kapica. Predstava režiserke Yulije Roschina, ki je nastala v produkciji Čarobne dežele v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, bo otrokom predstavila opero ruskega skladatelja Cesarja Cuia. Ta je delo napisal po pravljici Charlesa Perraulta.

foto Arhiv CD

Operno predstavo Rdeča kapica sta zasnovali režiserka Roschina in scenografinja Jasna Vastl. Otrokom sta želeli približati pravljico, ki se jo večinoma pripisuje bratoma Grimm, a je izvirna različica delo francoskega avtorja Charlesa Perraulta, ki je živel v 17. stoletju.

Po Perraultovi pravljici je glasbo za opero leta 1911 napisal Cui, ki jo je posvetil ruskemu prestolonasledniku, carjeviču Alekseju, sinu Nikolaja II. Cui je med drugim napisal tudi glasbo za Perraultovega Obutega mačka.

Otroci bodo lahko prek duhovitih domislic, idej in presenečenj Roschine na poučen in interaktiven način spoznali pravljico o rdeči kapici, so zapisali v Cankarjevem domu.

V predstavi, ki je namenjena otrokom, starejšim od štirih let, nastopajo Katja Konvalinka kot Rdeča kapica, Klemen Torkar v vlogi volka, Barbara Sorč in Polona Kopač Trontelj v vlogi babice ter Klemen Adamlje kot lovec. Za klavirsko spremljavo na predstavi bo poskrbela Darja Mlakar Maležič. Libreto je poslovenil Henrik Neubauer.

Producent predstave je Čarobna dežela, v kateri želijo navduševati predšolske in šolske otroke za opero in balet. S pomočjo opernih, baletnih in čarovniških predstav podajajo vsebine, ki so v učnih načrtih, vendar otrokom niso preveč blizu - kulturna vzgoja, opera in balet, piše na spletni strani Čarobne dežele.