STA, 24. 11. 2016

V Slovenski Bistrici lutkovni festival Kornfest

V Lutkovnem gledališču Koruzno zrno v Slovenski Bistrici se bo danes začel 12. lutkovni festival Kornfest, na katerem bodo amaterske in profesionalne lutkovne skupine uprizorile predstave za otroke in odrasle. V treh dneh se bodo zvrstile predstave lutkovnih skupin iz Slovenije in zamejstva.
:
:

Opičja uganka / Foto: Urška Boljkovac

Festival za razvoj in promocijo lutkovne umetnosti in kulture si od leta 2004 prizadeva širiti meje lutkovnega prostora. Svoj festivalski prostor odpira predvsem ustvarjalcem z izrazito avtorsko poetiko.

Festival privablja različne tipe ustvarjalcev; od najmlajših, ki lutkarstvo spoznavajo pri šolskih krožkih, preko raziskujočih srednješolcev do že uveljavljenih lutkovnih skupin in avtorjev. Cilj festivala je tako tudi vzgajati in ohranjati lutkovni podmladek.

Festival bodo odprli nocoj s kratkim glasbenim vložkom mariborskih glasbenic, združenih v duo Ginefola. Večer se bo nadaljeval s predstavo Živauska farma skupine Lutke Mladje gostov iz Celovca ter improvizacijo Matije Solceta in Izraelca Ariela Dorona z naslovom Lutkovni večer nedaleč vstran.

Petkov spored se bo začel popoldan s predstavo Čebula lutkarice Lee Menard. Kasneje se bodo predstavili bistriški srednješolci in lutkovna skupina Zrna s predstavo za odrasle Kaj pa, če je vse res?

V soboto bo na sporedu Smehljajoče jabolko v izvedbi Lutkovnega gledališča Pupila iz Lendave. Med drugim se bodo predstavili še člani lutkovnega gledališča FRU-FRU iz Ljubljane s predstavama Opičje uganke in Zimska pravljica. Zvečer sledi še vampirska zgodba Lutkovnega studia Lizači parketa Gimnazije iz Ljutomera.

Ob predstavah bodo v petek in soboto pripravili tudi lutkovni delavnici za otroke.