STA, 7. 11. 2012

V CD plesna predstava Uršule Teržan na temo prijateljstva

V Cankarjevem domu si bo drevi mogoče premierno ogledati plesno predstavo Prijateljici za vedno avtorice in koreografinje Uršule Teržan. Predstava raziskuje plasti sodobnega življenja skozi pogled dvojice, ki ju povezuje prijateljstvo. Skozi gibalno-gledališki princip upodablja življenje protagonistk, ki se znajdeta v mreži različnih odnosov.
:
:
Foto: Sanja Vatić, Miha Fras
Foto: Sanja Vatić, Miha Fras
Foto: Sanja Vatić, Miha Fras

V plesnem projektu želi Teržanova dati pod drobnogled današnje odnose. V njej se med drugim sprašuje, ali sploh še imamo čas drug za drugega.

Teržanova v predstavi nastopa skupaj s Tanjo Skok, s katero sta, kot je pojasnila, že dolga leta plesni prijateljici. Skozi različne uprizoritvene gibalno-gledališke principe in tehnike plesalki potujeta po domišljijski premici svojega življenja. Ob tem si med drugim postavljata vprašanje, kako najti naravni mir in ravnovesje. "To je zgodba o poskusu, kako v današnjem svetu ohraniti ravnovesje in znati ostati zvest ne le samemu sebi, temveč tudi bližnjemu," piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Glas za predstavo sta posodila Klemen Adamlje in Polona Juh. Glasovi so v predstavi del zvočne slike, ki predstavljajo tako notranji glas protagonistk kot glas zunanjega sodobnega sveta, denimo reklam, je pojasnila Teržanova.

Dramaturginja predstave je Alena Medič, scenografija Sanja Vatić. Za oblikovanje zvoka in glasbe je poskrbel Mario Marolt, za kostumografijo in kreacijo maske pa Metka Megušar Bizjan in Irena Tozon Mrhar.

Plesalka, koreografinja in profesorica umetnosti giba Uršula Teržan (1970) si je plesno izobrazbo med drugim pridobila na London Studio Centre in London Contemporary Dance School, na slednji je magistrirala iz uprizoritvenih umetnosti. Kot plesalka je od leta 1987 nastopila v več kot 30 plesnih in gledaliških predstavah in performansih. Od leta 1991 je članica Plesnega teatra Ljubljana.