STA, 25. 10. 2023

V CD nova Potočanova predstava Na stežaj zaprta vrata

V Cankarjevem domu (CD) bodo premierno uprizorili novo sodobnoplesno predstavo po zamisli in v koreografiji Branka Potočana Na stežaj zaprta vrata. Projekt, ki ga je ustvarila ekipa zavoda Vitkar, se naslanja na idejo doma in domačnosti ter svobode. Premiera bo ob 20. uri v dvorani Duše Počkaj.
:
:
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

Predstava Na stežaj zaprta vrata temelji predvsem na umikanju v začasne prostore. "Tako ob krizi z begunci ali koronavirusu smo bili potisnjeni v neke prostore, v katerih si najdemo svoj drugi ali začasni dom," je povedal Potočan in dodal, da nova predstava simbolizira ravno to. Obenem vzpostavlja niz mogočih predlogov in načinov, kako ob različnih fizičnih omejitvah prostorov vseeno dosegati občutja svobode.

"Po eni strani samotnost in umik v samoto, po drugi strani pa na stežaj odprta in zaprta za vse ljudi, ki so željni družbe in socializacije. Na stežaj zaprta vrata so vedno dobrodošlica za naključne obiskovalce gledališča," je pojasnil avtor.

Potočan s svojimi uprizoritvami v CD gostuje dokaj redno, institucija pa je po njegovih besedah zelo primerna zaradi možnih izvajalskih prostorov, ki jih izvajalci do določene mere lahko izbirajo, saj ideja običajno pogojuje prostor za realizacijo na odru.

Tokrat so v CD uporabili tudi druge prostore, v katere bodo povabili občinstvo na nocojšnjo premiero ali na katero od ponovitev, ki se bodo vrstile v petek, soboto in nedeljo ob 20. uri. Popeljali jih bodo na ogled njihovega začasnega doma, v katerem so sobe razmetane po širšem območju hiše in njenih prostorov. "Tako da je treba potovati vmes po hodnikih, napol z dvigalom, po stopnicah v nek drug prostor. Je popotne narave, da mora občinstvo prehoditi določeno pot od enega dogodka do drugega, vsak od njih pa ima svojo prepoznavnost," je še povedal Potočan.

Predstavo bo izvedla skupina, v kateri so še Anamaria Bagarić, Jana Menger, Tajda Podobnik, Tini Rozman in Veronika Valdes. Dramaturgija je bila Andreja Kopač, glasbo podpisuje in izvaja Goran Završnik. Zvok je oblikoval Blaž Flerin, svetlobo Gregor Kuhar, piše v napovedniku predstave.

VITKAR Zavod, Branko Potočan, Na stežaj zaprta vrata, CD