STA, 17. 4. 2024

Dramina knjižnica obogatena z zvočnim posnetkom Cankarjevih Podob iz sanj

Programska platforma Dramina knjižnica je bogatejša za nov zvočni posnetek, ki vsebinsko zaokrožuje izbor kratke proze 19. stoletja. Ivanu Tavčarju, Josipu Jurčiču in Franu Saleškemu Finžgarju se z zbirko Podobe iz sanj pridružuje Ivan Cankar. Pet črtic je predstavljenih v dialoških interpretacijah Benjamina Krnetića, Borisa Mihalja in Vanje Plut.
:
:

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Uvod v novo zvočno kompozicijo sestavljata kratka odlomka iz spominov Josipa Cirila Oblaka o glasilu Zadruga, imenovanem po istoimenskem literarnem društvu, ki ga je ustanovil Cankar, in iz pogovora Izidorja Cankarja z Ivanom Cankarjem na Rožniku. Sledi pet črtic: Vrzdenec, Otroci in starci, Tisto vprašanje, Edina beseda in Peter Klepec, ki zaživijo v dialoških interpretacijah Krnetića, Mihalja in Plut.

Kot so zapisali v ljubljanski Drami, izbrana besedila sledijo vsebinski logiki in pomenskemu razponu in se ne ukvarjajo z zaporedjem nastanka. Po besedah vodje in urednice Dramine knjižnice Tatjane Stanič odločitev za izbor Cankarjeve zbirke črtic Podobe iz sanj (1917) sledi konceptu zbirke, ki poleg poezije ubeseduje zlasti razvoj slovenske kratke proze. "Narekuje pa jo tudi nadčasovnost tematike, ki z izpovedovanjem bivanjske stiske v tesnobnem, s katastrofo zaznamovanem času in z izražanjem hrepenenja po odrešitvi v lepoti in ljubezni pretresljivo ustreza negotovemu času, v katerem živimo," je dodala.

Iz Cankarjevega obsežnega opusa poezije, kratke proze, romanov in dramatike ter polemičnega in esejističnega pisanja so v sklopu predstavitve poezije moderne v sezoni 2020/21 v Dramini knjižnici že objavili zvočni posnetek pesniške zbirke Erotika, ki jo igralci Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar interpretirajo v celoti, so spomnili v Drami.

V sezoni 2024/25 načrtujejo ponoven obrat k poeziji. Nadaljevali bodo s kronološkim izborom in se posvetili poeziji med obema vojnama s poudarkom na ustvarjanju Srečka Kosovela, Alojza Gradnika in Antona Podbevška.

Zvočnemu posnetku lahko prisluhnete na povezavi

Ivan Cankar, SNG Drama Ljubljana, Podobe iz sanj, Dramina knjižnica