STA, 23. 10. 2021

V CD nova opera Tomaža Sveteta po Cankarjevi tematiki

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo krstno uprizorili novo komorno opero Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja. Zasnoval jo je po romanu Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice za Slovensko komorno glasbeno gledališče, ki jo bo izvedlo v režiji Eve Hribernik. V ospredju je tematika hrepenenja, glasbeno vodstvo je prevzel Simon Dvoršak.
:
:
Foto: Urška Batistič
Foto: Urška Batistič
Foto: Urška Batistič

Kot so zapisali v CD, se je Svete v svoji 11. operi vsebinsko naslonil na Cankarjev roman iz leta 1904, ki ga že desetletja navdihuje s svojo tragičnostjo hrepenenja ter z mešanico krščanske in etične religiozne misli ob naturalistični kritiki družbe.

Cankar je roman postavil v bolnišnico oziroma hiralnico, motiv hrepenenja po nekem boljšem življenju pa je po skladateljevi oceni tipičen za pisatelja in nam po njegovem mnenju kaže neko vizijo za lepše življenje.

"Osnovni moto je življenje onkraj smrti, to je ekipa tudi povzela iz libreta, in te deklice, ki trpijo v bolnišnici, v instituciji, v kateri sem tudi sam delal pred 30 leti, si želijo boljšega življenja, ki ga na tem svetu ne morejo dobiti," je ob noviteti povedal.

Trpljenje, umiranje in problematika družinskega nasilja so po njegovih besedah še kako prisotni in jih ni mogoče zanikati, po drugi strani pa obstaja tudi kontrast - iskanje nečesa lepšega: "In tudi glasba je takšna, se temu odziva, ima zelo lepe lirične momente, ki odslikavajo to hrepenenje."

Kot je zapisal, slogovno gledano nadaljuje tradicijo svojega pisanja za operno gledališče v smislu vključevanja tako tradicionalnih elementov kot bolj modernističnih prijemov v glasbeno dogajanje, pri čemer skuša do popolnosti slediti tekstovni zasnovi in jo v smislu glasbene nadgradnje dramskega poteka tudi interpretirati.

Opero je zasnoval v osmih prizorih, ki se bolj ali manj naslanjajo na Cankarjev original, tudi osebe so iste. V zasedbi je predvidel sedem pevcev in šest instrumentalistov.

Nastopili bodo sopranistke Rebeka Pregelj, Gaja Sorč in Katja Konvalinka, mezzosopranistki Irena Yebuah Tiran in Sabina Gruden, tenorist Klemen Torkar in basbaritonist Klemen Gorenšek ter Mojca Batič (violina), Tia Ivanjšič (saksofon), Tine Plahutnik in Nikola Kropek (pozavna), Nina Rupnik (flavta), Mile Đurđević (harmonika) in Anja Lavrenčič (tolkala).

Scenografijo je pripravil Jaro Ješe, kostume pa Saša Krhen. Po nedeljski ponovitvi v CD bodo opero 28. oktobra izvedli še v Domu kulture Celje.

Tomaž Svete je avtor orkestralnih, komornih, vokalno-instrumentalnih in solističnih skladb ter oper. Leta 2019 je prejel nagrado Prešernovega sklada za Koncert za dve violini in godala ter operi Ada in Antigona. Hiša usmiljenja je njegova četrta opera za Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Hiša usmiljenja, Ivan Cankar, Eva Hribernik, Tomaž Svete, CD

Povezani dogodki