STA, 17. 10. 2015

Pred 100 leti se je rodil ameriški dramatik Arthur Miller

Pred 100 leti se je na današnji dan rodil ameriški dramatik Arthur Miller. Obveljal je za družbeno in politično angažiranega pisca z izrazitim čutom za moralno odgovornost. Uveljavil se je precej zgodaj, že pri 33 letih je za Smrt trgovskega potnika prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.
:
:

Arthur Miller / Foto: Eric Koch - ANEFO, via Wikimedia Commons

Miller je pisal pod vplivom dramatika Henrika Ibsena. Med njegovimi pomembnejšimi deli poleg Smrti trgovskega potnika, ki je tudi v slovenskih gledališčih doživela vrsto uprizoritev, velja omeniti še drame Vsi moji sinovi, Lov na čarovnice, Pogled z mostu, Usodna vožnja, Afera v Vichyju in Po padcu.

Slednja je zelo avtobiografska drama, ki jo je Miller napisal leta 1964, v njej pa opisuje pet let zakona s slovito filmsko igralko Marilyn Monroe.

Prav zakon s filmsko divo je pripomogel k njegovi medijski izpostavljenosti. Dramatik je bil sicer poročen trikrat. Najprej 16 let z Mary Slattery, nato z Monroejevo, ki je 19 mesecev po njuni ločitvi umrla, do leta 2002 pa s fotografinjo Inge Morath, ki jo je prav tako preživel. Nazadnje je prijateljeval s 55 let mlajšo slikarko Agnes Barley.

Miller se je rodil v New Yorku. Študiral je na univerzi v Michiganu in že med študijem pisal dramske igre. Nekaj časa je kot urednik delal pri časopisu Michigan Daily. Med drugo svetovno vojno je bil v vojni mornarici. Nato je kot svobodni pisatelj delal v Hollywoodu. Umrl je v 90. letu starosti za posledicami raka na pljučih in težav s srcem.