STA, 6. 11. 2021

V CD Avtoportreti v namišljenih prostorih Aleksandre Bajde

Kot podogodek Mesta žensk bo drevi v Cankarjevem domu (CD) predstavljeno novo glasbeno-scensko delo Aleksandre Bajde z naslovom Avtoportreti v namišljenih prostorih. Predstava, ki sta jo soustvarili še Lili M. Rampre in Conny Zenk, je napovedana kot delo "za pevko/performerko, ansambel, elektroniko, gib, video in luč".
:
:

Foto: Maria Frodl

Aleksandra Bajde je slovenska skladateljica in pevka, delujoča na Dunaju. Študirala je jazzovsko petje, glasbeno kompozicijo, mednarodne odnose in evropske študije v različnih evropskih državah. Trenutno nadaljuje z doktorskim študijem politologije na Univerzi na Dunaju in je zaposlena kot vodja projektov pri avstrijskem oddelku Mednarodnega združenja za sodobno glasbo ISCM. Je prejemnica več štipendij avstrijskega ministrstva za kulturo.

Za predstavo Avtoportreti v namišljenih prostorih je prejela nagrado Theodor Körner Förderpreis 2020 za glasbeno kompozicijo. Kot je povedala ustvarjalka, želi v tem delu upodobiti prostore, pri čemer "prostor" ni nujno materialen, geografski kraj - "lahko je tudi metafizičen prostor, ki prikliče določene pomene, občutja, sanje in specifično simboliko".

Namišljene prostore, torej vrsto različnih in med seboj kontrastnih prizorov, Aleksandra Bajde ustvarja s številnimi različnimi mediji, kot so zvok (tako akustični kot elektronski), gib in svetloba. Njeno osrednje zanimanje so namreč raziskovanje, eksperimentiranje in izražanje neskončnih možnosti zvoka, ob vzpostavljanju novih povezav z drugimi umetniškimi oblikami in žanri, piše v sporočilu za javnost.

Koreografijo in gib podpisuje Lili M. Rampre (Nemčija/Belgija), svetlobno arhitekturo pa Avstrijka Conny Zenk (Avstrija). Glasba za predstavo je nastala v sodelovanju z italijansko glasbenico Isabello Forciniti (elektronika, modularni sintetizatorji) in mednarodnim ansamblom za sodobno glasbo iz Gradca Schallfeld.

CD, Aleksandra Bajde, Mesto žensk